4+1 νευρικές και κακές συνήθειες που απέκτησες λόγω στρες - TFM.gr
ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4+1 νευρικές και κακές συνήθειες που απέκτησες λόγω στρες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Όταν βάζουμε τις λέξεις “συνήθειες” και “στρες” στην ίδια πρόταση, το μυαλό μας πηγαίνει κυρίως σε ακραίες καταστάσεις (π.χ. ξενύχτι, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή φαγητού κ.ά.). Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν συνήθειες που έχουμε κι απορρέουν από το καθημερινό στρες, οι οποίες μοιάζουν ακίνδυνες αλλά τελικά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας.

Οι λεγόμενες ως νευρικές συνήθειες σχετίζονται με συγκεκριμένες κινήσεις, που κάνουμε εξίσου νευρικά και δυστυχώς καθημερινά. Με μία γρήγορη σκέψη, εσύ ποιες θα έλεγες;

4+ 1 νευρικές συνήθειες που απέκτησες λόγω στρες

  1. Τρως τα νύχια
  2. Αγγίζεις πολύ συχνά το πρόσωπό σου και τρίβεις τα μάτια σου
  3. Ξενυχτάς
  4. Σφίγγεις τα δόντια
  5. Παίζεις αμήχανα με τα μαλλιά σου

Πάμε όμως να τις δούμε μία προς μία, για να κατανοήσουμε γιατί δεν κάνουν και τόσο καλό στη σωματική υγεία.

Όταν τρώμε τα νύχια μας, τα μικρόβια πηγαίνουν από το στόμα στο δέρμα και το αντίστροφο. Τα βακτήρια που βρίσκονται κάτω από τα νύχια μεταφέρονται στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας και αρκούν για να προκαλέσουν λοιμώξεις στα ούλα ή τον λαιμό. Έτσι βλάπτουμε την αισθητική μας, το δέρμα γύρω από τα νύχια και τη στοματική υγιεινή που μοιάζει να βάλλεται από τα μικρόβια των χεριών- νυχιών. Ειδικότερα τώρα με την πανδημία, η συγκεκριμένη συνήθεια μπορεί να αποβεί αρκετά επικίνδυνη.

Στην προσπάθειά σου να αποφορτιστείς, βγάζεις τα γυαλιά και αγγίζεις δυνατά το πρόσωπό σου ή τρίβεις τα μάτια σου. Μάλιστα αν έχεις και κάποιο μαύρο στίγμα ή ένα σπυράκι, το πιέζεις λες και θα εξαφανίσεις το “απόστημα” του στρες. Η τόσο συχνή επαφή των χεριών μας με το πρόσωπο, ανεξαρτήτως Covid- 19, βλάπτει τα μικροσκοπικά στρώματα της επιδερμίδας. Φροντίζουμε λοιπόν για τον καθαρισμό και την τακτική ενυδάτωση του δέρματος. Bonus info,  θα έχεις παρατηρήσει πως όσο πιο πολύ άγχος νιώθεις στην καθημερινότητα τόσο πιο θαμπή και αφυδατωμένη μοιάζει η επιδερμίδα σου.

Και πάμε στο ξενύχτι, το οποίο στην Covid εποχή θεωρείται και κάπως δεδομένο. Λίγο το ότι είσαι πιο ξεκούραστος, ειδικά αν βρίσκεσαι σε αναστολή, λίγο το ότι η διάθεσή σου δεν είναι και η καλύτερη αφού δε γεμίζεις την ημέρα σου με όλες εκείνες τις πρότερες δραστηριότητες, το ξενύχτι μοιάζει σαν μονόδρομος.

Η αϋπνία όμως δε βοηθάει καθόλου το νευρικό κι ανοσοποιητικό σύστημα, όπως και όλο το σώμα που χρειάζεται ξεκούραση για να μπορέσει να συνεχίσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του. Το ξενύχτι διαταράσσει τον μεταβολισμό και αυξάνει τις κακές διατροφικές συνήθειες, που συνοδεύουν τις βραδινές εξορμήσεις στο ψυγείο. Συμβάλλει στην αύξηση του λίπους. Όσοι ξενυχτούν, τείνουν να έχουν αυξημένο λίπος λόγω των λιπαρών τροφών που επιλέγουν να τους κάνουν παρέα τα ξημερώματα.

Οι λίγες ώρες ύπνου επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού. Το ξενύχτι ενισχύει την πιθανότητα για σαρκοπενία, δηλαδή για σταδιακή αδυναμία στους μύες. Μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δε βοηθάει στην πνευματική διαύγεια για απόδοση, αθλητική ή επαγγελματική, και δημιουργικότητα. Αυξάνει τις πιθανότητες για κακή διάθεση και ψυχολογία, ενώ αποδεδειγμένα αυξάνει και το στρες.

Και πάμε στο σφίξιμο των δοντιών, που κάποιες φορές γίνεται συνειδητά και κάποιες ασυναίσθητα στον ύπνο μας. Όταν σφίγγουμε τα δόντια μας, αυξάνεται η πιθανότητα για βλάβη στη στοματική υγεία, για θραύση των δοντιών μας αφού υπάρχει τριβή μεταξύ τους, για βλάβη στην άρθρωση της γνάθου.

Όσο για το χαριτωμένο παίξιμο με τα μαλλιά μας; Κι όμως, όταν πειράζουμε πολύ συχνά μέσα στην ημέρα τα μαλλιά μας, μπορεί να προκαλέσουμε βλάβη στις ρίζες της τρίχας, ακόμη και προσωρινή ή μόνιμη τριχόπτωση.

Για όλα τα παραπάνω και για άλλα τόσα, αξίζουμε να εφευρίσκουμε (κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη) χρόνο για τον εαυτό μας και την ηρεμία του. Η αποφόρτιση από το καθημερινό στρες σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα. Για άλλον είναι μία βόλτα στη θάλασσα ή στο βουνό, για άλλον το τρέξιμο ή ποδηλασία, η επαφή με κάποια τέχνη, η μελέτη ενός βιβλίου, ο χρόνος με το κατοικίδιό του, ο διαλογισμός… Όπου κι αν ανήκεις, μην ξεχνάς να παίρνεις βαθιές ανάσες!

Write A Comment