Ανοσμία: Να γιατί ο κορονοϊός την προκαλεί - TFM.gr

Ανοσμία, περίπου το 1-2% των ανθρώπων υποφέρουν από μειωμένη όσφρηση (υποσμία) ή και από την πλήρη απουσία της (ανοσμία).

Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι προσωρινό, όπως στο πλαίσιο ενός κρυολογήματος ή αναστρέφεται με κατάλληλη θεραπεία, όπως στη χρόνια ρινίτιδα και στους ρινικούς πολύποδες, αλλά μπορεί να είναι και μόνιμο.

Γιατί ο κορονοϊός προκαλεί ανοσμία

Σύμφωνα με ελληνική μελέτη, η ανοσμία αποτελεί κλειδί για τη διάγνωση του Covid-19. Συγκεκριμένα ο λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας εξήγησε:


«Οι κορωνοϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζυμο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας. Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα».

Πράγματι τα παιδιά προσβάλλονται λιγότερο


Σύμφωνα με νέα ευρήματα, τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό.

Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4- 60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά. Και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία.

«Μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό. Την θύρα από την οποία μπαίνει ο κορονοϊός στον οργανισμό μας», ολοκλήρωση ο κ. Τσιόδρας.

Write A Comment