Αντιγριπικό εμβόλιο: Μάθε αν και γιατί πρέπει να το κάνεις - TFM.gr

Πριν μιλήσουμε για το αντιγριπικό εμβόλιο, ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη γρίπη. Η γρίπη αποτελεί μία συχνή και επικίνδυνη νόσο μετρώντας κάθε χρόνο χιλιάδες νοσηλείες και θανάτους.

Μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού, βήχα ή φτέρνισμα και μέσω της επαφής, είτε απευθείας με τον ασθενή είτε μέσω μολυσμένων αντικειμένων.

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι ο πυρετός άνω των 38ο C, πονοκέφαλος και έντονη κούραση και αδυναμία, τα οποία συχνά υποχωρούν  μετά την 4η ημέρα.

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας από την έκθεση στη γρίπη; Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούμε όλοι μας; Για ποιές κοινωνικές ομάδες ο κίνδυνος είναι υψηλότερος; 

Πόσο ασφαλή είναι τα αντιγριπικά εμβόλια

Ξεκινώντας λοιπόν την αναφορά μας στα αντιγριπικά εμβόλια πρέπει να καταστήσουμε σαφή την ασφάλεια τους. Τα εμβόλια περιέχουν στη σύστασή τους αδρανή στελέχη των ιών, τα οποία σε καμία περίπτωση δε μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της νόσου.

Έτσι ο ανθρώπινος οργανισμός αναπτύσσει τα κατάλληλα αντισώματα, ώστε να είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε έκθεση στον ιό.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν είναι δεδομένη για το σύνολο των ανθρώπων. Απλά μειώνουμε τις πιθανότητες έκθεσης στη νόσο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο

Σε γενικές γραμμές, ο εμβολιασμός καθίσταται αναγκαίος σύμφωνα με τις συνήθειες και την κοινωνική ζωή του καθενός. Για παράδειγμα είναι σημαντικό να εμβολιαστούν άτομα που ζούν ή εργάζονται σε έγκλειστους χώρους (σχολεία, φυλακές, νοσοκομεία), άτομα που έρχονται σε επαφή με βρέφη ή σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε περιοχές με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Υπάρχουν όμως κάποιες ομάδες, που κρίνεται αυξημένα αναγκαίος ο εμβολιασμός ενάντια στη γρίπη. Αυτές είναι:

  • Παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί εμβόλιο με έγκριση για εμβολιασμό από τόσο μικρή ηλικία.
  • Έγκυες γυναίκες: Μετά τον εμβολιασμό τους εφοδιάζουν κατάλληλα όχι μόνο το δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και του βρέφους για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.
  • Όσοι έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους. Οι περισσότεροι θάνατοι που έχουν σημειωθεί αφορούσαν κυρίως αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Μάλιστα σε κάποιο ποσοστό, υπήρξαν περιστατικά που ανάρρωσαν αλλά εμφάνισαν μειωμένη λειτουργική ικανότητα.
  • Ασθενείς με νεφρικές νόσους, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακές νόσους, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ασθμα, μειωμένη ανοσολογική απόκριση.
  • Επαγγελματίες υγείας, λόγω της συχνής επαφής τους με άτομα που νοσούν αλλά και για να αναδείξουν με τη συμμετοχή τους τη σημασία του εμβολιασμού.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνεις το εμβόλιο;

Τα πρώτα κρούσματα εμφανίζονται κάθε χρόνο με τους φθινοπωρινούς μήνες, ενώ η επιδημία κορυφώνεται συνήθως τον Φεβρουάριο.

Πρέπει να έχουμε κατα νου πως επιλέγουμε να κάνουμε το εμβόλιο χρονική περίοδο όπου είμαστε απόλυτα υγιείς, χωρίς συνάχι, πυρετό ή άλλα συμπτώματα κρυώματος.

Σε αντίθετη περίπτωση, περιμένουμε όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανάρρωση μας. Επιπρόσθετα, το εμβόλιο ξεκινάει να μας καλύπτει μετά 2 – 3 εβδομάδες από τη χορήγηση του.

Από τον Οκτώβριο ειναι μια καλή περίοδος, για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός.

Η χορήγηση 2ης δόσης που γίνεται συνήθως τον Φεβρουάριο δεν είναι απαραίτητη για όλους. Αποφασίζεται απο τον ιατρό με βάση το ιστορικό και τα συνοδά νοσήματα των ασθενών.

Δεύτερη δόση κάνουν επίσης τα παιδιά ηλικίας κάτω των 9 ετών όταν πρωτοεμβολίαζονται. Η χορήγηση της δεύτερης δόσης πραγματοποιείται ένα μήνα μετά την χορήγηση της πρώτης δοσης!

Αντιγριπικό εμβόλιο και ανεπιθύμητες ενέργειες

Κατά κύριο λόγο, όταν υπάρχουν, είναι ήπιες, όπως πόνος στο σημείο της ένεσης (ενδομυϊκά στον ώμο), ζάλη, πονοκέφαλος και πυρετός. Εμφανίζονται τις πρώτες 3 ημέρες και υποχωρούν σύντομα. Στα παιδιά ενδεχομένως να εμφανιστεί κάποια μετρίου βαθμού απώλεια όρεξης.

Το εμβόλιο αντενδείκνυται για όσους έχουν αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του. Ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έχουν αλλεργία στο αβγό κότας. Ο γιατρός θα αποφασίσει αν το άτομο πρέπει να εμβολιαστεί, ανάλογα με το βαθμό της αλλεργίας.

Εδώ να αναφέρουμε πως κανένα ρόλο δεν παίζει η διατροφή του ατόμου μετά το εμβόλιο. Στη συχνή ερώτηση αν μπορώ να φάω αβγο ή  ψάρι, η απάντηση είναι ναι!

Ευχαριστούμε πολύ τον φαρμακοποιό της ομάδας μας, Νικόλαο Νταλακούρα για την επιστημονική συμβολή του στο άρθρο μας.

Write A Comment