Για να δείτε το site μας στην desktop/mobile μορφή, μεταφερθείτε στο κάτω μέρος της σελίδας και πατήστε το κουμπί αλλαγή σεΟΚ
Αντιμετωπίστε την Οστεοπόρωση!
Για να κάνετε like στο άρθρο κάντε login

Αντιμετωπίστε την Οστεοπόρωση!

Υγεία & Διατροφή

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ –ΜΕΡΟΣ ΙI

Συνυπάρχουσες παθήσεις

Ο κίνδυνος ανάπτυξης οστεοπόρωσης είναι υψηλότερος σε άτομα που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις, όπως:

-Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.
-Παθήσεις των νεφρού και του ήπατος.
-Καρκίνος.
-Ερυθηματώδης λύκος.
-Πολλαπλό μυέλωμα.
-Ρευματοειδής αρθρίτιδα.Τρόπος ζωής

Κάποιες κακιές συνήθειες μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης:

-Καθιστική ζωή.
-Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.
-Κάπνισμα.

Επιπλοκές οστεοπόρωσης

-Οστεοπορωτικά κατάγματα. Τα κατάγματα των οστών και ιδαίτερα της σπονδυλικής στήλης και του ισχίου, αποτελούν τη σημαντικότερη επιπλοκή της οστεοπόρωσης. Τα κατάγματα του ισχίου σε οστεοπορωτικό ασθενή, μπορεί να συμβεί με μία απλή και μόνο πτώση και μπορεί να καταλήξουν σε αναπηρία, ενώ χαρακτηρίζονται και από αύξηση της θνησιμότητας το πρώτο έτος μετά την κάκωση.

Κατάγματα στους σπονδύλους μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και χωρίς κάκωση (αυτόματα κατάγματα).

Αποτέλεσμα αυτών των καταγμάτων είναι ο πόνος στη μέση ή την πλάτη, η απώλεια του ύψους και η κακή στάση του σώματος.

Διάγνωση


Η διάγνωση της οστεοπόρωσης γίνεται εύκολα, με τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας σε ειδικό μηχάνημα που χρησιμοποιεί χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας.

Θεραπεία

Η θεραπεία της οστεοπόρωσης θα βασιστεί στον εκτιμώμενο κίνδυνο να υποστείτε κάποιο κάταγμα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Για ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, τα πιο συνηθισμένα χορηγούμενα φάρμακα είναι τα διφωσφονικά, όπως η Αλενδρονάτη (Fosamax), η Ρισενδρονάτη (Actonel), η Ιμπανδρονάτη (Bonviva) και το Ζολεδρονικό οξύ (Reclast).

Οι παρενέργειες των φαρμάκων αυτών μπορεί να είναι η ναυτία, κοιλιακά άλγη, οπισθοστερνικός άλγος. Επίσης, η χρήση διφωσφονικών για πάνω από 5 έτη έχει συσχετιστεί με τη σπάνια εμφάνιση κατάγματος του μηριαίου. Άλλη σπάνια επιπλοκή των φαρμάκων αυτών είναι η οστεονέκρωση και δη της γνάθου.

Σε συγκεκριμένες επίσης καταστάσεις (μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες) μπορεί να προταθεί από τον ιατρό σας η χορήγηση οιστρογόνων ή Ραλοξιφένης (Evista) που μιμείται τη δράση των οιστρογόνων.

Νεότερα φάρμακα για την οστεοπόρωση είναι η Δενοσουμάμπη (Prolia) και η Τεριπαρατίδη (Forsteo).

Ότι φαρμακευτική αγωγή και να ακολουθείτε για την οστεοπόρωση, μη ξεχνάτε ότι ο δραστήριος τρόπος ζωής, η σωστή διατροφή και η άσκηση βοηθούν όσο τίποτε άλλο στη διατήρηση της οστικής σας πυκνότητας.

Συμπτώματα οστεοπόρωσης; Άκου το σώμα σου

Κάνε share το post και ενημέρωσε τους φίλους σου.

Αντιμετωπίστε την Οστεοπόρωση!