Αποστείρωση και απολύμανση στα χρόνια του κορονοϊού - TFM.gr

Η αποστείρωση αποτελεί μία λέξη, που την ακούγαμε συνήθως για όσους εργάζονταν σε χειρουργική μονάδα ή νοσοκομεία. Άντε και λίγο σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα των μωρών. Πλέον η αποστείρωση και η απολύμανση, εν μέσω πανδημίας κι έξαρσης του κορονοϊού, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή φροντίζουμε για την καλύτερη προστασία του εαυτού μας και της οικογένειάς μας. Έτσι η γυναικεία τσάντα έχει γίνει ακόμη πιο μεγάλη, για να μεταφέρει μάσκες και αντισηπτικά σε όλα τα μεγέθη και είδη (μαντηλάκια, υγρό διάλυμα), οι άνδρες θυμίζουν λίγο τις γυναίκες στην υπερβολή με την καθαριότητα και την απολύμανση, τα παιδάκια πηγαίνουν στο σχολείο με μάσκα, πολλά μαθήματα ή δραστηριότητες παιδικών σταθμών γίνονται σ’ εξωτερικό χώρο και οι εταιρείες ανοίγουν τις πύλες τους για τους εργαζόμενους υπό προϋποθέσεις.

Πολλές είναι οι εταιρείες που φροντίζουν για τη θερμομέτρηση των εργαζομένων πριν την είσοδό τους σε αυτή, ενώ παρατηρήσαμε αρκετές επιχειρήσεις να ζητούν τεστ κορονοϊού (υποχρεωτικά) από τους υπαλλήλους τους που γύρισαν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Ακόμη και μετά από ένα Σαββατοκύριακο, η οδηγία είναι συγκεκριμένη: “Περνάτε από τεστ κορονοϊού και μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα, εισέρχεστε στο κτήριο για δουλειά.”

Ποια είναι όμως τα απαραίτητα εργαλεία για τη νέα “αποστειρωμένη” καθημερινότητα;

  1. Αντισηπτικά για τα χέρια, το γραφείο, το σπίτι
  2. Μάσκες για ενήλικες και παιδιά
  3. Συσκευή αποστείρωσης με λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας
  4. Γάντια
  5. Θερμόμετρα μετώπου
  6. Τεστ κορονοϊού
  7. Οξύμετρα

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται φυσικά να προστεθούν και οι βιταμίνες ώστε η “αποστείρωση” που στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει “θωράκιση”, να περάσει και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Δυο λόγια για τη συσκευή αποστείρωσης με λάμπες

Η συγκεκριμένη συσκευή αποστειρώνει χάρη στην UV λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας, που διαθέτει. Είναι κατάλληλη για όλες τις επιφάνειες, απλή, μικρής συντήρησης και η πιο αξιόπιστη από άλλες εναλλακτικές μεθόδους.

Η απολύμανση με λάμπες UV είναι μια μοναδική και γρήγορη τεχνική για την απαλλαγή από βακτηρίδια, μικρόβια και ιούς χωρίς τη χρήση θερμότητας ή άλλων χημικών.

Τι είναι το UV-C ή το μικροβιοκτόνο UV φως;

Το μικροβιοκτόνο UV ή το UV- C είναι μέρος του φάσματος της υπεριώδους ακτινοβολίας, γνωστό για την ικανότητά του να απενεργοποιεί παθογόνα όπως είναι τα βακτήρια και οι ιοί. Χρησιμοποιεί συγκεκριμένα μήκη κύματος του υπεριώδους φάσματος, συνήθως μεταξύ 200 και 280 νανομέτρων.

Άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά:

  • Είναι φορητή, για να την παίρνετε εύκολα και παντού μαζί
  • Λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία
  • Διαθέτει αντιολισθητική λαβή

Δυο λόγια για τα οξύμετρα

Τα οξύμετρα μετρούν την περιεκτικότητα του οξυγόνου στο αίμα, αλλά και τον παλμό. Μάλιστα αν έχεις επισκεφθεί έναν καρδιολόγο, πολύ πιθανό να έχεις βάλει το δάχτυλό σου σ’ ένα οξύμετρο για τη σχετική μέτρηση.

Μία διαδικασία απλή, εύκολη και κυρίως αποτελεσματική. Αυτό το μικροσκοπικό ιατρικό όργανο προειδοποιεί ουσιαστικά για την καλή ή κακή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος που προσβάλλει ο επικίνδυνος ιός.

Οι “New York Times” ασχολήθηκαν με την αναγκαιότητα της χρήσης παλμικού οξυμέτρου από ασθενείς με κορονοϊό ή παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματά του και δεν απαιτήθηκε η εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Αποδείχθηκε λοιπόν ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα εξασφάλιζαν τη δυνατότητα να ελέγχουν, άνευ χρονοτριβής, την κατάσταση της υγείας τους κι εφόσον παρουσίαζε επιδείνωση θα πρέπει να απευθυνθούν στον παθολόγο τους (για αρχή).

Write A Comment