Αρτηριακή πίεση: Αυτός ο «σιωπηρός δολοφόνος» - TFM.gr

Η Παγκόσμια Ένωση Υπέρταση (World Hypertension League) έχει θεσπίσει ως Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης την 17η Μαϊου. Στόχος αυτής της ημέρας είναι η επαρκής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη διάγνωση της υπέρτασης.

Η αρτηριακή υπέρταση, δηλαδή η αυξημένη αρτηριακή πίεση που ασκεί το αίμα στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών, αποτελεία μία πάθηση που παρουσιάζεται συνήθως χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα. Αυτό ακριβώς είναι που την καθιστά τόσο επικίνδυνη όταν δεν ελέγχεται. Έτσι οι ειδικοί συνιστούν τακτικό έλεγχο της πίεσης από πάσχοντες και μη, για πρόληψη και ορθή θεραπεία.

Το ήξερες ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως, δηλαδή το 20% του ενήλικου πληθυσμού, πάσχει από υπέρταση και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύρια έως το 2025; Πρόσφατη μελέτη που αφορά στην Ελλάδα έδειξε ότι περίπου 1 στους 3 ενήλικες Έλληνες πάσχει από υπέρταση, αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν αγωγή.

To TFM μίλησε με τον Καρδιολόγο Νίκο Καραμιχαλάκη, ο οποίος μας έλυσε βασικές απορίες και μας σύμβουλεψε για την τακτική μέτρηση με πιεσόμετρο της αρτηριακής πίεσης.

Γιατί λένε ότι η υπέρταση είναι ο σιωπηρός «δολοφόνος»;

Η αρτηριακή υπέρταση πραγματικά αποτελεί μια μάστιγα και ένα χρόνιο δυσεπίλυτο πρόβλημα για την παγκόσμια υγεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο επιπολασμός της υπέρτασης υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο πληθυσμού και ενοχοποιείται για 10 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους.

Αποκαλείται «σιωπηλός δολοφόνος» καθώς, τις περισσότερες φορές η υπέρταση δε συνοδεύεται από τυπικά σημεία ή συμπτώματα και δυστυχώς διαλάθει της προσοχής μας.

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από υπέρταση δεν το γνωρίζουν και παρόλα τα θεραπευτικά μέσα που έχουμε πλέον στη διάθεση μας, λίγοι ασθενείς επιτυγχάνουν τη ρύθμιση της.

Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται ο πρώτος έλεγχος αρτηριακής πίεσης;

Κάθε ενήλικας πρέπει να έχει καταγεγραμμένη την αρτηριακή πίεση στον ιατρικό φάκελό του. Σε άτομα με φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο (<120/80 mm Hg) ο έλεγχος πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια. Άτομα με τιμές στα ανώτερα φυσιολογικά όρια (130–139/85–89 mm Hg) πρέπει να ελέγχονται ετησίως. 

Άτομα με οικογενειακό και ατομικό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη, υπερχοληστεριναιμία, υπνοαπνοϊκό σύνδρομο, παχύσαρκοι, καπνιστές και όσοι κάνουν κατάχρηση αλκοόλ πρέπει να ελέγχονται επίσης τακτικά.

Η αρτηριακή πίεση παρουσιάζει αυξομειώσεις ανάλογα με τη θερμοκρασία και την εποχή του χρόνου;

Η αρτηριακή πίεση αποτελεί ζωτικό σημείο και μεταβάλλεται συνέχεια τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και εποχιακά. Κατά κανόνα εμφανίζει χαμηλότερες τιμές κατά τη διάρκεια του ύπνου και εποχιακά κατά τους θερμούς μήνες.

Πόσο έχει κατέβει ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που εμφανίζουν υπέρταση και που οφείλεται αυτό;

Η εμφάνιση της υπέρταση παραδοσιακά αυξάνεται με τη πάροδο της ηλικίας και χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι 1 στους 3 ενήλικες πάσχει από υπέρταση, 1 στους 2 σε ηλικία άνω των 60 και 2 στους 3 σε ηλικία άνω των 70.

Τα τελευταία χρόνια όντως παρατηρείται υπέρταση σε νεαρότερα άτομα σε σχέση με το παρελθόν και για αυτό οφείλεται ως επί το πλείστον στο σύγχρονο τρόπος ζωής με τη αλλαγή στη διατροφή, το υπέρμετρο αλάτι και την καθιστική ζωή.

Η υπέρταση τείνει να εμφανίζεται πλέον πιο συχνά κατά τη τέταρτη δεκαετία της ζωής ενός ατόμου, αλλά η οριστική της διάγνωση επιβεβαιώνεται μετά από ενδελεχή διερεύνηση.

Με ποια καρδιοαγγειακά νοσήματα συνδέεται η υπέρταση;

Η υπέρταση αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων γιατί αφορά πολύ μεγάλη ομάδα πληθυσμού. Άτομα με υπέρταση έχουν αυξημένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια και αρρυθμίες, ιδίως κολπική μαρμαρυγή. Επίσης αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για αορτικά ανευρύσματα, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και είναι το δεύτερο πιο συχνό αίτιο νεφρικής ανεπάρκειας.

Υπέρταση και υπόταση απαιτούν την ίδια προσοχή και παρακολούθηση;

Υπόταση είναι εκείνη η αρτηριακή πίεση που είναι κάτω από την κανονική τιμή.  Ορθοστατική υπόταση είναι η πτώση της πίεσης κατά την έγερση στην όρθια στάση ή όταν ο ασθενής κάθεται. Είναι συνήθως το αποτέλεσμα της περιφερειακής αγγειοδιαστολής, κατά την οποία το αίμα απομακρύνεται- από τα όργανα του σώματος, ειδικότερα τον εγκέφαλο και κινείται στην περιφέρεια, συχνά προκαλώντας στο άτομο τάση λιποθυμίας . Υπόταση μπορεί να προκληθεί από αναλγητικά, αιμορραγία, σοβαρά εγκαύματα και αφυδάτωση. Είναι σημαντική η παρακολούθηση υποτασικών ασθενών για να αποφεύγονται τυχόν τραυματικές πτώσεις.

Ευχαριστούμε πολύ τον Καρδιολόγο Νικόλαο Καραμιχαλάκη για την επιστημονική συμβολή του στο άρθρο του TFM.

Νικόλαος Καραμιχαλάκης

Καρδιολόγος-

Εξειδικευμένος στη Καρδιακή ανεπάρκεια από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης. Υποψήφιος διδάκτωρ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 Υπεύθυνος ιατρείου Καρδιακής ανεπάρκειας στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Email: karamichalakisnick@outlook.com

Comments are closed.