Ασπιρίνη: Τελικά είναι ένα απαρχαιωμένο φάρμακο; - TFM.gr
ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ασπιρίνη: Τελικά είναι ένα απαρχαιωμένο φάρμακο;

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η ασπιρίνη ή αλλιώς ακετυλοσαλικυλικό οξύ είναι ένα από τα πιο ευρέως γνωστά αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Ανάλογα με τη δοσολογία που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να μειώσει τον πόνο καθώς και τον πυρετό, αλλά και να αποδειχθεί ωφέλιμη στην  πρόληψη εγκεφαλικών θρομβώσεων κι εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η συνιστώμενη δοσολογία ανάλογα με την ηλικία του ασθενή ορίζεται όπως φαίνεται παρακάτω :

Ενήλικες και Παιδιά  12 ετών και άνω

  • Αναλγητικό αντιπυρετικό: 300-900mg 4-κάθε 8 ώρες
  • Μέγιστη ημερήσια δόση 4g

Παιδιά  κάτω των ετών 12 ετών

·    Αναλγητικό: 10-15mg/Kgr/4h μέχρι 60mg/Κg/μέρα

·    Αντιπυρετικό: Δε συνιστάται η χορήγησή της σε παιδιά κάτω

12 των ετών

Σε κάθε περίπτωση η ασπιρίνη δε θα πρέπει να λαμβάνεται για διάστημα μεγαλύτερο των 5 ημερών χωρίς τη συμβουλή ιατρού.

Ασπιρίνη και πρόληψη για σοβαρές ασθένειες

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η ασπιρίνη λόγω της αντισυγκολλητικής δράσης που ασκεί στα αιμοπετάλια, χρησιμοποιείται επί σειρά ετών προληπτικά κατά του εμφράγματος και των εγκεφαλικών επεισοδίων με δόση 100mg/ημέρα.

Νέες μελέτες γίνονται γύρω από την ασπιρίνη η οποία φαίνεται να έχει επίσης προληπτική δράση ενάντια σε κάποιες μορφές καρκίνου, ιδίως του παχέως εντέρου αλλά και του μαστού.

Είναι όμως η χορήγηση μικρής δόσης της ασπιρίνης καθημερινά, πανάκεια για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων;

Η απάντηση είναι πως όχι.

Αρχικά η ασπιρίνη δεν ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς. Ασθενείς  με ιστορικό γαστρικού έλκους, καθώς κι εκείνοι με ιστορικό διαβήτη συγκεντρώνουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης αιμορραγίας από την παρατεταμένη χορήγηση ασπιρίνης. Η χρήση της επίσης αντενδείκνυται σε άτομα με ανεπάρκεια του ενζύμου G-6PD και σε ασθενείς με ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.

Τελικά η ασπιρίνη είναι απαρχαιωμένο φάρμακο;

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή η ασπιρίνη κυκλοφόρησε το 1899 και ως και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς στα αναλγητικά φάρμακα με τις πωλήσεις της να ξεπερνάνε τους 400.000 τόνους παγκοσμίως.

Πολλοί θα έκανα λόγο για ένα απαρχαιωμένο φάρμακο, όμως οι νέες μελέτες κι έρευνες  παγκοσμίως, της δίνουν νέες διαστάσεις στην καθημερινότητα μας. Όπως αναφέρθηκε και πιο πριν σύμφωνα με νέες μελέτες οι άνθρωποι που λαμβάνουν ασπιρίνη τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να επιβιώσουν από καρκίνο στην ουροδόχο κύστη ενώ αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο στο μαστό.

Ασπιρίνη και Covid- 19: Τι ισχύει πραγματικά

Ιδιαίτερα  σημαντική είναι η μελέτη που γίνεται αυτή την περίοδο ως προς την χρήση της ασπιρίνης έναντι του COVID-19.

Λόγω της αντιπηκτικής της δράσης, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να μελετούν τη δράση της σε ασθενείς που νοσούν με COVID-19 καθώς είναι εκείνοι  που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θρόμβωσης.

Σε πρώτη φάση λοιπόν, μοιάζει ότι η ασπιρίνη μπορεί να δοκιμαστεί ως ένα φαινομενικά απλό αλλά πολύ σημαντικό «όπλο» στη μάχη που δίνουν καθημερινά εκατομμύρια  ασθενείς έναντι του COVID-19, μετριάζοντας τον κίνδυνο των επιπλοκών.

Τα οφέλη της ασπιρίνης είναι πολλαπλά και μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά ευεργετική σε αρκετές ομάδες ασθενών. Όμως η κάθε περίπτωση ασθενή είναι ξεχωριστή γι αυτό η χρήση της (κυρίως η καθημερινή) θα πρέπει να γίνεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του θεράποντος γιατρού.

Παρά τη μεγάλη της “ηλικία” παραμένει έως σήμερα ένα διαχρονικό φάρμακο με καθημερινές νέες μελέτες και νέες χρήσεις, που όμως δεν παύει να χρειάζεται ιδιαίτερη  προσοχή στη χορήγηση της.

Write A Comment