CageFree: Τέλος στα κλουβιά, νέα αρχή για καλύτερη ζωή - TFM.gr

Το CageFree είναι μία από τις παγκόσμιες τάσεις, που «ακουμπάει» τόσο στον κλάδο της Διατροφής, της Φιλοζωϊας όσο και σ’ εκείνον της Οικολογίας. Τι ζητάει; Να βγάλουμε κυριολεκτικά τα εκτρεφόμενα ζώα από τα κλουβιά!

Τα ζώα που μεγαλώνουν και ζουν σε κλουβιά, για επισιτιστικούς σκοπούς, βιώνουν δύσκολες καταστάσεις και συχνά ανθυγιεινές (για τα ίδια αλλά και για τον άνθρωπο που είναι ο τελικός καταναλωτής των ζωϊκών προϊόντων που προέρχονται από το συγκεκριμένο ζώο). Για παράδειγμα οι όρνιθες που ζουν σε κλουβιά, φτάνουν σε σημεία κανιβαλισμού μεταξύ τους.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο σχετίζεται με το περιβάλλον. Τα αέρια και η κοπριά των εκτρεφόμενων ζώων επιτείνουν την παγκόσμια θέρμανση περισσότερο από ό,τι οι μεταφορές τους, αφού ευθύνονται για το 1/ 5 της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γεωργίας, FAO).

Το TFM συνάντησε την ομάδα του CageFree Greece κινήματος, που ασχολείται κυρίως με την «απελευθέρωση» των ορνίθων από τα κλουβιά και έλυσε ορισμένες βασικές απορίες.

Από που μάς έρχεται το CageFree κίνημα

Από τη Βόρεια Αμερική, όπως συμβαίνει άλλωστε με τα περισσότερα κινήματα για τα δικαιώματα των ζώων ή την υγεία. Εξαπλώθηκε ταχύτητα σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα μερικές χώρες προχώρησαν στην απαγόρευση της παραγωγής αυγών σε κλωβοστοιχίες.   

Ποιοι έφεραν το κίνημα στην Ελλάδα;

Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, ξεκινώντας από τις κότες και τα αβγά, με στόχο να αναδείξει τη σχέση μεταξύ συνθηκών εκτροφής των ζώων και ανθρώπινης υγείας.

Τι προτείνει το CageFree Greece

Να γυρίσουμε την πλάτη στα ζωικά προϊόντα, που προέρχονται από ζώα που εκτρέφονται με βασανιστικές μεθόδους. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Να στραφούμε σε προϊόντα προερχόμενα από ζώα που εκτρέφονται στην ύπαιθρο, χωρίς αντιβιoτικά σε συνθήκες υγιεινές και ανθρώπινες.

Ποιος είναι ο στόχος του κινήματος;

Να καταργηθεί πλήρως η εκτροφή σε κλουβιά γιατί  επιβαρύνει και τα ζώα και τους ανθρώπους.

Τι δε γνωρίζουμε για τα αβγά που τρώμε

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε ότι η μέθοδος παραγωγής αναγράφεται, με κωδικό, στο κέλυφος κάθε αβγού:

  • 0 βιολογικά
  • 1 ελευθέρας βοσκής
  • 2 αχυρώνα
  • 3 κλωβοί

Τα αβγά από κλωβούς είναι η κατώτερη κατηγορία, τα αβγά επιβαρύνονται με αντιβιοτικά και εντομοκτόνα, για να μην αναφερθούμε στις τοξίνες από το στρες των συνθηκών εκτροφής στο κλουβί. Θεωρούμε σημαντικό, όσοι τρώνε αβγά, να αποφεύγουν τον κωδικό 3.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά αβγών;

Δεν πρέπει να δίνουμε καμιά σημασία σε αναγραφές τύπου αβγά «φρέσκα» ή «ημέρας»,  καθώς όλα τα αβγά που πωλούνται για ανθρώπινη κατανάλωση ανήκουν στην κατηγορία των φρέσκων αβγών.

Το βασικό που πρέπει να εξετάζουμε είναι η μέθοδος εκτροφής των ορνίθων που τα γεννούν. Στα αβγά κλωβοστοιχίας, η πληροφορία συνήθως κρύβεται σε διακριτικό σημείο της συσκευασίας με μικροσκοπικούς χαρακτήρες, ενώ προβάλλονται με μεγάλα γράμματα άλλες, άνευ σημασίας, πληροφορίες.

Οι εταιρείες που άλλαξε το CageFree

Παγκόσμιοι κολοσσοί όπως Nestle, Unilever, Kraft, Mars, Heinz, Ferrero, Barilla, Kelloggs, Danone, Hilton, Marriott, Windham, Hyatt, Four Seasons, Intercontinental, Sofitel, Delhaize, Monoprix, Marks and Spencer, Aldi…

Στην Ελλάδα οι ΑΒ Βασιλοπουλος, η Aegean, η Chipita, τα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρετανία , King George και θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλοι.  

Τι μπορεί να προσφέρει ένας εθελοντής

Να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω της σελίδας μας cagefreegreece.gr,  για να συμμετάσχει σε δράσεις ευαισθητοποίησης ή να συνδράμει με άλλο τρόπο στη διάδοση της ενημέρωσης.

Το CageFree πρεσβεύει ό,τι χρειάζεται, για να μετριάσουμε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων και να επιλέγουμε προσεκτικά τι τελικά καταναλώνουμε. Είτε το κοιτάμε από την οπτική της ηθικής μεταχείρισης των ζώων, είτε της ανθρώπινης υγείας, είτε της βιωσιμότητας των πόρων του πλανήτη, είναι μονόδρομος.

Facebook CageFree

Instagram CageFree

Write A Comment