Χριστούγεννα & Μελαγχολία: Εσένα σε πιάνει; - TFM.gr

Τα Χριστούγεννα είναι μία απαιτητική γιορτή… Ζητάει και ζητάμε περισσότερο συναίσθημα, περισσότερο χρόνο για τους δικούς μας ανθρώπους και ξεκούραση, περισσότερη πολυτέλεια, περισσότερα υλικά, περισσότερα γλυκά, περισσότερο αλκοόλ, περισσότερο φαγητό. Όλα «περισσσότερα»!

Μόνο και μόνο αυτή η υπερβολή προκαλεί μία μελαγχολική διάθεση κι ένα άγχος να προλάβεις να μπεις στο mood των ημερών. Η ίδια ομορφιά των φώτων, της λάμψης, της ατμοσφαιρικής διάθεσης είναι και η ίδια αιτία κάποιων απαισιόδοξων- ή έστω μελαγχολικών- σκέψεων που σε (και μας) κατακλύζουν.

Βλέπεις, τα Χριστούγεννα κουβαλούν στο σάκο του Άι Βασίλη και μία νοσταλγία. Θυμάσαι λίγο τα παιδικά σου χρόνια, σκέφτεσαι τους γονείς που μεγαλώνουν, τα παιδιά που μπήκαν στην εφηβεία, τη γιαγιά που ίσως είναι μόνη της σε μία άλλη περιοχή εκτός πόλης, τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη τόσο από υλικά όσο και από παρέα.

Και ξέρεις αυτή η νοσταλγία και η συγκίνηση είναι που διαχωρίζει την αντίληψη των Χριστουγέννων από τους ενήλικες και την αντίστοιχη από τα παιδιά. Τα τελευταία έχουν συνδυάσει τις εορταστικές ημέρες με παιχνίδι, φίλους, χαρά, στολισμένο σπίτι, χριστουγεννιάτικο δέντρο, λιχουδιές, δώρα και γέλια.

Ο ενήλικας ίσως δεν το αισθάνεται πάντα έτσι, γιατί τον μπερδεύουν οι αναμνήσεις, οι σκέψεις περί επιτυχίας- αποτυχίας και new year’s resolutions και η λίστα δε σταματάει εδώ. Ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για χαρά τις γιορτές είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η αυτοκριτική διάθεση, που συχνά μας πιάνει με αποτέλεσμα να γεμίζουμε ενοχές χωρίς λόγο.

Λένε πως για να χαρείς τα Χριστούγεννα και να αποφύγεις τις μαύρες σκέψεις, πρέπει να κοιτάξεις γύρω από το δέντρο και όχι κάτω από αυτό.

Δηλαδή να συγκεντρώσεις τους αγαπημένους σου ανθρώπους κοντά σε αυτή την εορταστική ατμόσφαιρα, που συχνά αποτελεί και μία άριστη ευκαιρία- αφορμή, παρά να αφιερώσεις τον χρόνο και την ενέργειά σου στον καταναλωτισμό γεμίζοντας το δέντρο από κάτω με πλούσια δώρα.

Έτσι θα δημιουργήσεις ευχάριστες σκέψεις και ευχάριστες αναμνήσεις, τις οποίες θα συνδυάσεις με μία μελαγχολική γιορτή. Bonus tip: Μην ξεκινάς τα Χριστούγεννα με προσδοκίες, απλά απόλαυσέ τα όπως τότε που ήσουν παιδί!

Write A Comment