Εχινάκεια ναι, πανάκεια όχι - TFM.gr

Η εχινάκεια (echinacea) είναι ένα βότανο που αναπτύσσεται στην δυτική Αμερική και καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη.

Το όνομά της προέρχεται από την ελληνική λέξη “έχινος” λόγω του άνθους που μοιάζει με αχινό. Έχει 10 υποείδη, με το πιο γνωστό στην ιατρική το υποείδος Echinacea Purpurea, λόγω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, της θωράκισης του οργανισμού σε περιόδους ιώσεων (και γρίπης) καθώς και λόγω της εύρυθμης για λειτουργίας του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Ποιοι και πότε να την παίρνουμε

Η εχινάκεια μπορεί να λαμβάνεται μαζί με άλλες βιταμίνες που ενδεχομένως έχουμε στο καθημερινό πρόγραμμά μας, αφού δεν επηρεάζει την απορρόφηση άλλων βιταμινών ή ιχνοστοιχείων, ούτε το αντίστροφο.

Δεν συνίσταται η χρήση της εχινάκειας στις εγκύους, καθώς δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να αποδεικνύουν την ασφάλεια της κατά την εγκυμοσύνη. Ως εκ τούτου η συμβουλή του γιατρού κρίνεται απαραίτητη.

Η εχινάκεια είναι και για παιδιά, ηλικίας 12 ετών και άνω. Για τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν την δράση της.

Για πόσο καιρό εχινάκεια;

Η εχινάκεια όπως και όλα τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να λαμβάνονται με συγκεκριμένη δοσολογία, διότι αν την υπερβούμε μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. 

Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η συμβουλή του φαρμακοποιού πριν την λήψη της.

Ποιοι ΔΕΝ πρέπει να λάβουν εχινάκεια

Οι ομάδες που δεν επιτρέπεται να λάβουν εχινάκεια είναι οι εξής:

  • Άνθρωποι σε ανοσοκαταστολή
  • Ηiv
  • Φυματίωση
  • Αυτοάνοσο νόσημα, π.χ., λύκος, hashimoto, σκλήρυνση κατά πλάκας (ρωτήστε τον θεράποντα ιατρό σας)

Η  προτεινόμενη δόση για το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη είναι 10 συνεχόμενες μέρες 1-2 ταμπλέτες την ημέρα.

Προληπτικά μπορούμε να την πάρουμε 1 φορά την ημέρα έως οχτώ συνεχόμενες εβδομάδες.