Έγκαυμα από τον ήλιο: Ξέχνα το γιαούρτι! - TFM.gr

Όταν λέμε έγκαυμα, εξηγεί η Dr. Ειρήνη Δ. Λαγογιάννη, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, εννοούμε την καταστροφή του ιστού του δέρματος. Το έγκαυμα διακρίνεται σε:

 • Θερμικό (από υγρή ή ξηρή θερμότητα)
 • Χημικό
 • Ηλεκτρικό

Τα εγκαύματα δημιουργούνται λόγω φυσικών ή χημικών (τοξικά αέρια, χημικά οξέα, χημικά υγρά) αιτίων. Τα φυσικά αίτια τώρα μπορεί να είναι η φωτιά, ο ατμός, η πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Για τα εγκαύματα από τον ήλιο θα μιλήσουμε περισσότερο.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα και ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, και παρόλη την καθολική σύσταση όλων ημών, των δερματολόγων για αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας, επιμένουμε να «σιγοψηνόμαστε» απουσία αντιηλιακής προστασίας σε πρόσωπο και σώμα, με αποτέλεσμα  τα ηλιακά εγκαύματα να είναι συνήθη. Το ηλιακό έγκαυμα είναι μια οξεία βλάβη του δέρματος, έπειτα από υπερβολική έκθεση στον ήλιο, όταν περίπου το 10% του UVB φάσματος της ακτινοβολίας φτάνει στο βαθύτερο στρώμα του δέρματος, στο λεγόμενο χόριο.

Ποια είναι τα συμπτώματα που έχει το έγκαυμα

Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος διαφέρουν, καθιστώντάς το ήπιο ή σοβαρό, ξεκινώντας  από το απλό κοκκίνισμα και το οίδημα (πρήξιμο) του δέρματος στην κεκαυμένη περιοχή μέχρι την αφυδάτωση, τη ναυτία, τον πυρετό και την τάση λιποθυμίας.

Η πρόληψη σώζει: True story

Η βασική πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος τονίζουμε πως δεν είναι η πλήρης αποχή από τα θαλάσσια μπάνια ή τα σπορ του καλοκαιριού, αλλά η σωστή, συστηματική και εγκεκριμένη από το δερματολόγο, αντηλιακή προστασία. Τι σημαίνει αυτό;  Χρησιμοποιούμε πάντα υψηλό δείκτη αντηλιακής προστασίας (SPF μεγαλύτερο από 25) σε πρόσωπο και σώμα, ειδικά κατά τις ώρες μέγιστης ηλιοφάνειας (11μμ- 16μμ), κάνουμε συχνή ανανέωση του αντηλιακού, εφαρμόζουμε καπέλο και γυαλιά. Προτιμάμε θέσεις με σκίαση (ομπρέλα ή δένδρο). Για τα μικρά παιδιά πέρα από την εφαρμογή του αντιηλιακού, επιλέγουμε να τους φοράμε βαμβακερά, ανοικτόχρωμα και πυκνής ύφανσης ρούχα, τα οποία ο ήλιος δεν μπορεί να διαπεράσει. 

Πως να αντιμετωπίσω το έγκαυμα

Στην περίπτωση, που έχουμε εκτεθεί πολύωρα στον ήλιο, δημιουργώντας έγκαυμα, θα πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια του δερματολόγου μας. Μέχρι αυτό να επιτευχθεί, πρέπει  να προβούμε σε μια σειρά από ενέργειες: 

 • Απομακρυνόμαστε από τον ήλιο και καλύπτουμε την περιοχή που έχει πληγεί με βαμβακερά ρούχα, τέτοια που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει.
 • Βάζουμε πάνω στην περιοχή του εγκαύματος, ελαφριές κομπρέσες από δροσερό νερό και μία καταπραϋντική κρέμα, προκειμένου να μετριάσουμε τη φλόγωση και την εξάπλωση του εγκαύματος. Δεν τρίβουμε το δέρμα, δεν το καταπονούμε περαιτέρω.
 • Δεν «ανοίγουμε»  πιθανές φουσκάλες (θα υποχωρήσουν μόνες τους μετά από μερικά 24ωρα), καθώς εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος λοίμωξης.
 • Λαμβάνουμε ένα αναλγητικό, προκειμένου να καταπολεμήσουμε τον πιθανό πόνο ή τη φλεγμονή. 
 • Εφαρμόζουμε δύο φορές την ημέρα μία καταπραϋντική κρέμα. Δεν εφαρμόζουμε γιαούρτι ή οδοντόκρεμα, καθώς δε βοηθάνε στην αποθεραπεία του εγκαύματος. Δεν εφαρμόζουμε ποτέ λάδι, αντηλιακό ή μη, καθώς έτσι εντείνεται ο ερεθισμός.
 • Πίνουμε περισσότερο νερό, καθώς προλαμβάνουμε την αφυδάτωση.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι το ηλιακό έγκαυμα, παρόλο που αντιμετωπίζεται ως μία προσωρινή κατάσταση, μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες ή ανεπανόρθωτες βλάβες στο δέρμα μας, ειδικά όταν λειτουργήσει αθροιστικά, δηλαδή εγκαύματα που διαδέχονται εγκαύματα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλευθείτε από τα πρώτα κιόλας δείγματα εγκαύματος τον δερματολόγο σας για την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Η θεραπεία σαφέστατα συνδέεται με το είδος και το βάθος του προβλήματος και σίγουρα με την ειδική αγωγή του ιατρού. Η πρόληψη και η σωστή φροντίδα του δέρματος όμως είναι υπόθεση όλων μας, που εκτιθέμεθα κάτω από το μεσογειακό ήλιο της χώρας μας.

Η Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη είναι:

 • Διδάκτωρ Μsc, Iατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Τ. Επιστημονικός Συνεργάτης «Νοσ. Α. Συγγρός»
 • Μέλος Ευρωπαικής Ακαδημίας Δερματολόγων -Αφροδισιολόγων
 • Μέλος CAMIG

Ιατρείο:  Φοίβης 46, Γλυφάδα, 210 8985811

Facebook: EiriniLagogianni

Write A Comment