Είσαι κι εσύ αριστερόχειρας; Ανήκεις στο εκλεκτό 7%! - TFM.gr

Τυπικά ο όρος “αριστεροχειρία” σημαίνει τη χρήση του αριστερού χεριού αντί του δεξιού για καθημερινές δραστηριότητες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη γραφή. Οι άνθρωποι που είναι αριστερόχειρες ανήκουν μόλις στο 7- 10% αφού το 90- 93% των παιδιών κι ενηλίκων είναι δεξιόχειρες.

Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά έχουν την τάση να είναι αμφιδέξια, δηλαδή να χρησιμοποιούν και τα δυο τους χέρια για τις δραστηριότητές τους. Αυτό σταματάει κάπου στην ηλικία των δύο με τριών ετών, οπότε και μπορείτε να έχετε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα αν το παιδί σας είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας. Το τελικό ξεκαθάρισμα βέβαια γίνεται στην ηλικία των τεσσάρων ετών.

Πως προκύπτει η αριστεροχειρία

Μελέτες δείχνουν πως πρόκειται για ένα γονιδιακό κυρίως φαινόμενο. Αν και οι δύο γονείς είναι δεξιόχειρες, η πιθανότητα να αποκτήσουν παιδί αριστερόχειρα είναι μόλις 2%. Το ίδιο ποσοστό ανεβαίνει στο 17% στην περίπτωση που ο ένας από τους δύο γονείς γράφει με το αριστερό και στο 46% αν το κάνουν και οι δύο. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι τα παιδιά λειτουργούν και μιμητικά. Οπότε όταν τα πρότυπα συμπεριφοράς του, οι γονείς, γράφουν με το αριστερό, είναι λογικό να αυξάνονται και οι πιθανότητες να πιάσει το μολύβι με το αριστερό χέρι. Γι’ αυτό και ένα παιδί με μητέρα αριστερόχειρα είναι πιο πιθανό να εκφράσει την ίδια “δεξιότητα”.

Οι δεξιότητες ενός αριστερόχειρα

Στους αριστερόχειρες κυριαρχεί το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου. Αυτό θεωρείται ως το ημισφαίριο της φαντασίας και της διαίσθησης ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν πως είναι πιο ισχυρό όσον αφορά τις καλλιτεχνικές τάσεις ενός ατόμου. Ακόμη έχει διαπιστωθεί- και όχι απλά παρατηρηθεί- πως αρκετοί αριστερόχειρες ξεχωρίζουν σε κάποια αθλήματα όπως είναι το τένις, το μποξ, το πινγκ πονγκ, οι πολεμικές τέχνες και ο χορός.

Το ήξερες ότι…

  • Οι περισσότεροι αριστερόχειρες είναι άνδρες, με σημαντικό διαφορά στο αντίστοιχο ποσοστό του γυναικείου φύλου;
  • Η 13η Αυγούστου έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων;
  • Υπάρχουν νέες έρευνες που δείχνουν εάν το μωρό που θα γεννηθεί θα γίνει αριστερόχειρας και αυτό καθορίζεται από την ενδομήτρια ζωή;
  • Οι Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Αριστοτέλης, Μπαράκ Ομπάμα, Μπετόβεν, Ραφαέλ Ναδάλ, Μέριλιν Μονρόε, Αντζελίνα Τζολί, Τζούλια Ρόμπερτς, Τομ Κρουζ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Άλμπερτ Αινστάιν ήταν/ είναι αριστερόχειρες;

Write A Comment