Είσαι λιποβαρής; Ορίστε τι πρέπει να κάνεις! - TFM.gr

Λιποβαρής , τα περισσότερα άρθρα δεν απευθύνονται σ’ εσένα αλλά στα άτομα που θέλουν ή πρέπει να χάσουν κιλά. Το λες και άδικο αυτό που συμβαίνει, γιατί εσύ ψάχνεις έναν υγιή τρόπο να αυξήσεις τα κιλά σου και δεν ξέρεις πως να το πετύχεις.

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί αν είσαι λιποβαρής

Το πρώτο που έχεις να κάνεις, είναι να αυξήσεις τον μυϊκό όγκο σου. Κι αυτό γίνεται με την άσκηση. Οπότε μην προσπαθείς να αλλάξεις τον μεταβολισμό σου με υπερβολικό φαγητό αλλά με μεθοδευμένες κινήσεις.

Ξεκίνησε ασκήσεις με βάρη που θα προκαλούν επαρκώς τους μύες σου ν’ αναπτυχθουν. Προσοχή όμως! Τα βάρη που χρησιμοποιείς, θέλουμε να σου επιτρέπουν να βγάζεις γύρω στις 8 επαναλήψεις χωρίς να νιώθεις πως εξαντλείσαι.

Η προπόνησή σου πρέπει να είναι συστηματική κι εντατική, με μια συχνότητα 3- 4 προπονήσεων την εβδομάδα και διάρκειας 60′ περιπου λεπτών.

Ένας προτεινόμενος διαχωρισμος του προγράμματος είναι:

  • Δευτέρα: Στήθος, Τρικέφαλοι
  • Τετάρτη: Πόδια, Ώμοι
  • Παρασκευή: Πλάτη, Δικέφαλοι

Χρειάζεσαι και υποστηρικτική διατροφή

Η διατροφή είναι αυτή που μας στηρίζει και υποστηρίζει τις επιλογές μας. Έτσι και στην περίπτωση που θέλουμε να αυξήσουμε το βάρος μας, την έχουμε ανάγκη. Ιδανικά απευθυνόμαστε σ’ έναν Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, ο οποίος θα μας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές και την καθοδήγηση.

Το πρόγραμμα διατροφής σου θα έχει ένα θερμιδικό πλεόνασμα (πάντα βάσει μέτρησης του βασικού μεταβολισμού από τον διαιτολόγο) αλλά κι αρκετή πρωτεΐνη (τουλάχιστον 2 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους).

Μία έξυπνη λύση είναι να χωρίσεις την ημερήσια θερμιδική σου πρόσληψη σε 5- 6 ισοδύναμα γεύματα και να προσπαθήσεις να τρως κάθε τρεις ώρες. Τα μικρά και συχνά γεύματα μάς σώζουν ξανά!

Bonus διατροφικά tips αν είσαι λιποβαρής

Πρωτεϊνη σε κάθε γεύμα! Θα σε βοηθήσει πολύ αν συμπεριλαμβάνεις επαρκή ποσότητα πρωτεϊνης σε όλα τα γεύματά σου. Διαφορετικά το σώμα στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει τα απαραίτητα αμινοξέα, μπορεί να “φάει” τον μυϊκό ιστό (τον οποίο θέλουμε να αυξήσουμε στην παρούσα φάση).

Φρόντισε για την ανάπαυσή σου! Η ανάπαυση αποτελεί έναν παράγοντα, που αρκετοί ασκούμενοι παραμελούν. Το σώμα χρειάζεται διάλειμμα για ξεκούραση, μεταξύ των προπονήσεων. Ο ύπνος κι η ανάπαυση, είναι το χρονικό διάστημα που το σώμα γιατρεύει κι αναπλάθει τις ζημιές άρα και “χτίζει” τον μυϊκό ιστό του.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω πρέπει να είναι εξατομικευμένα, τόσο η διατροφή όσο και το ασκησιολόγιο, βάσει ηλικίας, υγείας, ιατρικού ιστορικού, φυσικής κατάστασης και καθημερινού προγράμματος του ατόμου (πόσο απαιτητικό δηλαδή είναι).

Write A Comment