Εμβόλιο HPV: Πότε και γιατί πρέπει να το κάνεις; - TFM.gr

Το εμβόλιο HPV προλαμβάνει τον ομώνυμο ιό, που προκαλεί τα οξυτενή κονδυλώματα και παράλληλα ευθύνεται για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Περιέχει περισσότερα από 150 στελέχη, ορισμένα από τα οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Ευθύνονται για την κακοήθεια στον τράχηλο της μήτρας, στον κόλπο, στο αιδοίο και στη στοματική κοιλότητα.

Δυστυχώς ο καρκίνος τραχήλου παρουσιάζεται ως ο δεύτερος  καρκίνος σε νέες γυναίκες 16 έως 45 ετών και με ποσοστά θανάτων ετησίως και παγκοσμίως άνω των 250 χιλιάδων.

Λύση σε όλο αυτό μπορεί να δοθεί με την πρόληψη και τον εμβολιασμό. Το εμβόλιο  δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό, αλλά μια πρωτεΐνη του ιού που προκαλεί υψηλό ποσοστό ανοσίας και παράλληλα δε μολύνει τον οργανισμό καθ’ ότι δεν περιέχει DNA του ιού.

Τα εμβόλια που προλαμβάνουν τον ιό HPV και τον καρκίνο

Πλέον υπάρχουν στη διάθεση δύο  εμβόλια έναντι του ιού HPV. Το διδύναμο το οποίο εμπεριέχει αντιγόνα από τους τύπους 16 και 18 και το τετραδύναμο που εμπεριέχει αντιγόνα από τους τύπους 16,18 και 11 και 6.

Ωστόσο το τελευταίο έχει πλέον αντικατασταθεί από το εννεαδύναμο εμβόλιο- καθώς μελετήθηκε ότι υπάρχουν περισσότερα στελέχη που προκαλούν βλάβη στον τράχηλο της μήτρας ή δημιουργούν κονδυλώματα- και εμπεριέχει  αντιγόνα  για τους τύπους 6,11,16,18,31,33,45,52 και 58.

Ποιοι είναι οι επικίνδυνοι τύποι του ιού HPV

Οι τύποι 16 και 18 είναι εκείνοι που θεωρούνται οι πιο επικίνδυνοι  για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, ενώ οι τύποι 6 και 11 είναι εκείνοι που ευθύνονται για τα οξυτενή κονδυλώματα.

Καταλήγουμε λοιπόν ότι και τα δυο αυτά εμβόλια, τα οποία έχουν πάρει κανονικά έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αποτελούν εδώ και καιρό το βασικό σημείο πρόληψης έναντι των στελεχών που προκαλούν προκαρκινικές βλάβες. Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός όλων των γυναικών, ξεκινώντας μάλιστα από την ηλικία των 9 ετών μέχρι την ηλικία των 26 ετών, όριο που τέθηκε με βάση επιδημιολογικές και τεχνικές μελέτες.

Δεν υπάρχει αντένδειξη εμβολιασμού πέραν της ηλικίας των 26 ετών, καθ’ ότι τρέχουν μελέτες για έρευνα της ανοσογονικότητας από τον ιό και πέραν αυτής της ηλικίας.

Είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα του εμβολίου;

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου όταν γίνει σωστά στις απαιτούμενες δόσεις αγγίζει το ποσοστό 100% σε κάλυψη και η γυναίκα δε χρειάζεται να έχει κάνει κάποιο συγκεκριμένο εργαστηριακό έλεγχο πριν.

Βασική προϋπόθεση είναι ο εμβολιασμός να γίνεται πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών για να υπάρχει μέγιστη κάλυψη έναντι του ιού και χωρίς φυσικά η γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας να αμελεί τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου.

Η εξέταση κατά Παπανικολάου αποτελεί διαγνωστική εξέταση που γίνεται από τον ιατρό γυναικολόγο με στόχο την ανίχνευση πρώιμων προκαρκινικών  αλλοιώσεων  και την έγκαιρη αντιμετώπιση τους με θεραπεία. Ο  εμβολιασμός απεναντίας είναι η πιο σημαντική προληπτική κίνηση εναντία στον ιό του HPV.

Εμβόλιο HPV και τι συμβαίνει παγκοσμίως

Στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι του HPV έχει ενταθεί στο επίσημο πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού  και παρέχεται δωρεάν έως την ηλικία των 18 ετών για τις γυναίκες. Και τα δυο εμβόλια που διατίθενται από το κράτος είναι ασφαλή και δοκιμασμένα μέσα από επίσημες έρευνες, αναφορές και καταγραφές.

Η Αυστραλία είναι το πρώτο κράτος στον κόσμο που έχει θεσπίσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε αγόρια και κορίτσια από μικρή ηλικία προκειμένου κάποια στιγμή στο μέλλον να εξαλειφθεί η εμφάνιση του ιού HPV.

Ελπίζουμε ότι στο μέλλον ο εμβολιασμός θα είναι διαθέσιμος και για τα αγόρια από συγκεκριμένη ηλικία και πως όλο και περισσότερος κόσμος θα είναι ευαισθητοποιημένος ως προς το θέμα της πρόληψης και του εμβολιασμού.

Ο στόχος είναι με το εμβόλιο HPV να μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η παθολογία από τον ιό του HPV, που δυστυχώς συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Write A Comment