Εμβόλιο της γρίπης: Πρήξιμο, φαγούρα ή πόνος μετά; - TFM.gr

Το εμβόλιο της γρίπης ή πιο σωστά το εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο. Αυτή η ετήσια προτροπή υπάρχει από τους φαρμακοποιούς και γιατρούς, γιατί κάθε χρόνο το εμβόλιο διαμορφώνεται για να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα στελέχη της γρίπης που αναμένεται να κάνουν αισθητή την εμφάνισή τους φέτος.

Οι ιοί μεταλλάσσονται και κάπως ανάλογα προσαρμόζονται και τα αντίστοιχα εμβόλια. Ειδικότερα φέτος οι ειδικοί κρίνουν πως είναι απαραίτητο εν μέσω πανδημίας να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης και κυρίως οι ευαίσθητες ομάδες.

Ουσιαστικά ο στόχος δεν είναι να καταπολεμήσουμε τον κορονοϊό με το εμβόλιο της γρίπης ή του πνευμονιόκοκκου, αφού αυτό φυσικά δε μπορεί να συμβεί, αλλά να μην αποδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα από κάποιο άλλο ιό, να μη μπούμε στο νοσοκομείο επιβαρύνοντας τον οργανισμό μας και το σύστημα υγείας και φυσικά να μη νοσήσουμε παράλληλα από τον ιό της γρίπης και τον κορονοϊό.

Εμβόλιο της γρίπης: Τι μπορεί να μου προκαλέσει

Ο λόγος για ένα εμβόλιο που γίνεται κάθε χρόνο από εκατομμύρια κόσμου και πλέον θεωρείται ασφαλές. Η αντίδραση του οργανισμού από το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να είναι μικρή έως και μηδαμινή.

Τα συμπτώματα που ενδέχεται να μας ενοχλήσουν, είναι ένας μικρός πόνος, μερική ερυθρότητα στο σημείο όπου έγινε το εμβόλιο κι ίσως ένα ελαφρύ πρήξιμο.

Τώρα εάν δείτε πως ανεβάζετε υψηλό πυρετό, έχετε έντονους μυϊκούς πόνους ή πολύ βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, οίδημα γύρω από τα μάτια ή τα χείλη, ζάλη, ταχυκαρδία, επικοινωνείτε αμέσως με τον γιατρό σας. Τα συμπτώματα αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια.

Πως να αντιμετωπίσω τα μικρά ενοχλητικά συμπτώματα του εμβολίου

Μία έξυπνη κίνηση είναι να κάνετε το εμβόλιο στο χέρι, που χρησιμοποιείτε λιγότερο, ακόμη και στον ύπνο! Αν βολεύεστε να κοιμάστε πάνω στο δεξί χέρι, κάντε το εμβόλιο στο αριστερό και τούμπαλιν.

Σε περίπτωση ενοχλητικού πρηξίματος κι ερυθρότητας στο μπράτσο, μπορείτε να βάλετε λίγο πάγο.

Μία ακόμη έξυπνη κι αποτελεσματική κίνηση, για να μειώσετε τον μετέπειτα μικρό πόνο που ίσως να νιώθετε, είναι να διατηρήσετε χαλαρό το χέρι σας τη στιγμή που σας κάνουν το εμβόλιο. Έτσι αυξάνετε τη ροή του αίματος κι επιτρέπετε στο υγρό να διακινηθεί σε όλη την περιοχή ελεύθερα.

Τέλος ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας για τη χορήγηση ιβουπροφαίνης, ένα χρονικό διάστημα 2 ωρών κι έπειτα, μετά το εμβόλιο. Μόνο εκείνος είναι ο αρμόδιος να σας συστήσει το συγκεκριμένο φάρμακο και φυσικά σε τι δόση μπορείτε να το πάρετε.

Write A Comment