Γυναικολόγος: Βάλτον στην To- Do List - TFM.gr

Παραμένουμε στο Post- Vacation Mood οργανώνοντας τη νέα σεζόν και φροντίζοντας τον εαυτό μας με τις επίσημες συστάσεις που κάνει ο γυναικολόγος Αγαμέμνων Δρακονταείδης. Αυτή η φροντίδα περιλαμβάνει τόσο την εξωτερική εμφάνιση όσο και την υγεία μας. Το TFM συστήνει την επίσκεψη κάθε γυναίκας στον γυναικολόγο μετά το καλοκαίρι και τις διακοπές.

Το καλοκαίρι είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο όμορφες εποχές του χρόνου, ιδιαίτερα για τη χώρα μας με τον ήλιο, τη θάλασσα και τις αμέτρητες παραλίες. Το φθινόπωρο από την άλλη αποτελεί μία άριστη περίοδο για να προγραμματίσουμε την επίσκεψη στον γυναικολόγο μας. Είτε γιατί έφτασε ο καιρός του ετήσιο τσεκ απ, είτε γιατί υπάρχουν κάποιες ήπιες ενοχλήσεις (ή και έντονες). Ευκαιρία να συνδυάσουμε τον καθιερωμένο ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο με μία θεραπεία σε ό,τι μπορεί να μας ενοχλεί μετά τη θάλασσα και την παραλία.

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στους μύκητες στην ευαίσθητη περιοχή κατά την καλοκαιρινή περίοδο;

Το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα, η άμμος και η ηλιοθεραπεία με βρεγμένο μαγιό αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο γυναικολογικών λοιμώξεων, εμφάνισης δηλαδή κολπίτιδας, τραχηλίτιδας ή ουρολοίμωξης. Ο γυναικολόγος τονίζει ότι αυτές οι λοιμώξεις που εμφανίζονται συχνά προς το τέλος του καλοκαιριού αναλύονται παρακάτω:

Κολπίτιδα – Τραχηλίτιδα

Ο κόλπος είναι ένας ινομυώδης, ελαστικός σωλήνας με πολλές πτυχές, ο οποίος με το ένα άκρο του επικοινωνεί με τον τράχηλο της μήτρας, το κατώτερο δηλαδή τμήμα της μήτρας.

Η κολπίτιδα είναι λοίμωξη ή φλεγμονή του κόλπου και η τραχηλίτιδα του τραχήλου της μήτρας αντίστοιχα, από κάποιο βακτήριο (όπως για παράδειγμα neisseriagonorrhoeae, gardnerellavaginalis), ή μύκητα (candidaalbicans) ή πρωτόζωο (trichomonasvaginalis) ή ιό (όπως έρπης γεννητικών οργάνων).

Παρατηρείται διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, με συμπτώματα, όπως αυξημένα ή/και δύσοσμα κολπικά υγρά, λευκωπά, τυρώδη ή πρασινωπά, κνησμός, καύσος, πιο σπάνια η διαταραχή του κόλπου μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Ο γυναικολόγος σας θα δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Η θεραπεία δίδεται με βάση τα αποτελέσματα των καλλιεργειών κολπικού και τραχηλικού υγρού.

Ουρολοίμωξη

Είναι κάθε λοίμωξη που παρουσιάζεται σε κάποιο τμήμα του ουροποιητικού συστήματος.

Τα ούρα φυσιολογικά είναι στείρα μικροβίων, δεν περιέχουν δηλαδή μικροοργανισμούς.

Αν όμως εισέλθουν μικροοργανισμοί στο ουροποιητικό σύστημα, μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν λοιμώξεις, οι οποίες ονομάζονται ουρολοιμώξεις.

Οι πιο κοινοί τύποι ουρολοίμωξης είναι η οξεία κυστίτιδα (στην ουροδόχο κύστη) και η ουρηθρίτιδα (στην ουρήθρα).

Σοβαρότερες θεωρούνται οι λοιμώξεις του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος (πυελονεφρίτιδα, σπειραματονεφρίτιδα).

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η συχνουρία, η ενόχληση ή ο πόνος κατά την ούρηση και τα θολά ούρα, πιο σπάνια είναι ο πυρετός και το άλγος στην πύελο.

Η θεραπεία δίδεται με βάση τα αποτελέσματα της καλλιέργειας ούρων.

Επίσκεψη στον γυναικόλογο: Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε προληπτικά;

 • Σωστό πλύσιμο χεριών πριν και μετά τη χρήση τουαλέτας
 • Αποφυγή χρήσης βρώμικης τουαλέτας
 • Μαντηλάκια μια χρήσεως για την ευαίσθητη περιοχή, όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού
 • Καθημερινή χρήση ειδικού σαπουνιού για την ευαίσθητη περιοχή
 • Καλό πλύσιμο και σιδέρωμα εσωρούχων
 • Συχνή αλλαγή εσωρούχων με προτίμηση σε βαμβακερά εσώρουχα (επιτρέπουν τον αερισμό της περιοχής και τη διατηρούν στεγνή). Αποφυγή συνθετικών εσωρούχων και στενών παντελονιών
 • Χρήση ταμπόν όσο το δυνατόν λιγότερο και, κάθε φορά, όχι περισσότερο από 7 ώρες
 • Χρήση καθαρής πετσέτας και καλό σκούπισμα της ευαίσθητης περιοχής, ώστε να στεγνώνει καλά και να μην κρατά υγρασία
 • Αλλαγή βρεγμένου μαγιό το καλοκαίρι
 • Αποφυγή επαφής με την άμμο στην παραλία
 • Αποφυγή κολύμβησης σε βρώμικη θάλασσα ή πισίνα
 • Χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή, προσοχή στην επιλογή ερωτικού συντρόφου
 • Ρύθμιση βάρους σώματος σε περίπτωση παχυσαρκίας
 • Ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα σε περίπτωση σακχαρώδους διαβήτη

Ποια προϊόντα είναι καλό να αποφεύγουμε;

Συνήθως αποφεύγουμε τη χρήση ισχυρών αντισηπτικών και κολπικών πλύσεων, χωρίς ιατρικό λόγο, διότι μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου. Στη συνέχεια, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι καλό να προτιμούμε ειδικά για την περίοδο υψηλών θερμοκρασιών, βαμβακερά εσώρουχα αφού επιτρέπουν τον αερισμό της ευαίσθητης περιοχής.

Είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες να κάνουν την ετήσια επίσκεψη στον γυναικολόγο και να επικοινωνούν με τον γυναικολόγο αν παρατηρήσουν κάτι διαφορετικό στην ευαίσθητη περιοχή τους ή αν αισθανθούν οποιαδήποτε ενόχληση, ώστε να δοθεί άμεσα η κατάλληλη θεραπεία και να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα. Είναι εξίσου σημαντικό οι γυναίκες να μην ξεχνούν τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο στον οποίο περιλαμβάνεται το Τεστ ΠΑΠ, η αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση, ο γυναικολογικός υπέρηχος, η ψηλάφηση μαστών, ο υπέρηχος μαστών ή η μαστογραφία ή και τα δύο ανάλογα με την ασθενή και οι αιματολογικές εξετάσεις. Το φθινόπωρο αποτελεί μια πολύ καλή περίοδο για να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω, ώστε να ακολουθήσει ο χειμώνας χωρίς έννοιες και οι γυναίκες να αφοσιωθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις που συνήθως έχουν.

Bonus info από τον γυναικολόγο για την αντιμετώπιση μικρομολύνσεων

 • Σε περίπτωση μυκητιασικής λοίμωξης,  καταναλώνετε πολύ γιαούρτι και γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά, αποφύγετε γλυκά ή άλλα σακχαρώδη
 • Όταν υπάρχει πρόβλημα ουρολοίμωξης, καταναλώνετε πολύ νερό. Ο χυμός βατόμουρο ή κράνμπερι βοηθά επίσης
 • Αν έχει διαγνωσθεί κάποια λοίμωξη, προχωρήστε σε σεξουαλικές επαφές μόνο με προφυλακτικό και θεραπευτική αγωγή και στον σύντροφο, όταν κρίνεται απαραίτητο