Ηπατίτιδα: Ο "Προμηθέας" απαντάει σε κάθε απορία σου! - TFM.gr

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου. Ο στόχος αυτή της ημέρας είναι η έγκαιρη διάγνωση, η επαρκής ενημέρωση του κοινού, η ευαισθητοποίηση και η γνώση για τους τρόπους μετάδοσης αλλά και θεραπείας.

Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς το βρίσκουν τυχαία κι αυτό σημαίνει ότι συχνά νοσούν χωρίς να το γνωρίζουν. Το καλό είναι πως το TFM συνομίλησε με τον Βασίλη Γράβαρη, τον Υπεύθυνο της Επικοινωνίας στον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», ο οποίος μάς απαντά σε όλα όσα θέλουμε να ρωτήσουμε!

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού για τις ιογενείς ηπατίτιδες, τη μετάδοση, πρόληψη κι αντιμετώπισή τους. Αλήθεια, τι δε γνωρίζει το ευρύ κοινό για την ηπατίτιδα;

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας είναι σημαντικό να αποτελέσει την αφορμή για την πρόληψη και τη γνώση γύρω από τις ιογενείς ηπατίτιδες.

Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στο γενικό πληθυσμό και δεν έχουν παραδείγματα ηπατικών παθήσεων στο στενό τους κύκλο, θεωρούν πως είναι εν πολλοίς «άτρωτοι» απέναντι στη νόσο, γενικεύοντας πολλές φορές τις ηπατίτιδες αποκλειστικά με την κατανάλωση αλκοόλ.

Καθίσταται λοιπόν προτεραιότητα για το γενικό πληθυσμό, να ενημερωθεί σφαιρικά γύρω από την Ηπατίτιδα.

Ως απόρροια αυτής της ελλιπούς ενημέρωσης, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν γνωρίζει πως συχνά ο ιός της Ηπατίτιδας είναι α-συμπτωματικός, με τον ασθενή να το καταλαβαίνει όταν πλέον τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά και η νόσος έχει προχωρήσει.

Στην ίδια λογική πορεύεται και ένα μεγάλο μέρος του ειδικού πληθυσμού που ζει με τον ιό, και ιδίως με Ηπατίτιδα C, θεωρώντας ότι η Ηπατίτιδά του απλώς κοιμάται και δεν θα επανέλθει.

Κρούοντας συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου για την καίρια πρόληψη μέσω της εξέτασης, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» πραγματοποιεί σειρά ενημερωτικών συνεδρίων και ημερίδων κάθε χρόνο, καθώς και καμπάνιες ευαισθητοποίησης γενικού και ειδικού πληθυσμού, όπως το «ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ», για την Ηπατίτιδα C.

Ηπατίτιδα: Πόσοι τύποι υπάρχουν και ποιος μεταδίδεται πιο εύκολα;

Είναι σημαντικό να κάνουμε έναν αρχικό διαχωρισμό στις ηπατίτιδες, σε ιογενείς και σε ηπατικά νοσήματα.

Οι ιογενείς ηπατίτιδες, που όπως αποδίδει και η ίδια η λέξη, αφορούν την προσβολή του ήπατος από κάποιο ιό, χωρίζονται σε A,B,C,D και Ε.

Σε παγκόσμια κλίμακα, εκτιμάται ότι συνολικά 325 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με ιογενείς ηπατίτιδες, με τους σχετιζόμενους καθημερινούς θανάτους, να ανέρχονται καθημερινά στους 4.000, γεγονός που ξεπερνά όσους προκαλούνται από την ελονοσία και τον HIV αθροιστικά.

Οι περιπτώσεις των ιογενών ηπατιτίδων Α, και Ε παρουσιάζουν μικρότερη επικινδυνότητα, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούν να αποδειχθούν εξίσου επιζήμιες για τον οργανισμό.

Προκαλούνται συχνά από έκθεσή μας σε περιβάλλοντα με έλλειψη καθαριότητας ή από την κατανάλωση τροφών που δεν έχουν πλυθεί επαρκώς, όπως τα λαχανικά. Τις περισσότερες φορές οι ηπατίτιδες αυτές αυτοιώνται από τον οργανισμό, και το άτομο δεν γνωρίζει καν πως έχει νοσήσει.

Συνεπώς, καίρια πρόληψη για αυτές τις ηπατίτιδες αποτελεί η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ο σχολαστικός έλεγχος στα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Για τις περιπτώσεις των λοιπών ηπατιτίδων, και ιδίως των B&C, η επικινδυνότητα παρουσιάζεται εμφανώς πιο αυξημένη, καθώς η μη έγκαιρη διάγνωσή τους και διασύνδεση στη θεραπεία, δύναται να οδηγήσει μέχρι και σε ηπατοκυτταρικό καρκίνο. Η ηπατίτιδα Β, που συνδέεται επιδημιολογικά με τη D, εκτιμάται ότι είναι εκείνη που μεταδίδεται πιο εύκολα από όλες τις ιογενείς ηπατίτιδες, με τα ποσοστά στην Ελλάδα να τη φέρνουν πρώτη, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 200.000 άτομα ζουν με τον ιό.

Η ηπατίτιδα Β μεταφέρεται κυρίως μέσα από κάθετη μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο, κοινή χρήση συρίγγων ανάμεσα σε χρήστες, με το τατουάζ, με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη καθώς και μέσα από κοινή χρήση προσωπικών αντικείμενων.

Το βασικό στοιχείο πρόληψης απέναντι στην ηπατίτιδα B, λογίζεται πλέον η υποχρεωτική εξέταση των εγκύων σε όλο το Δυτικό κόσμο, με τα νεογνά όσων είναι χρόνοι φορείς να λαμβάνουν ειδική θεραπεία.

Η ηπατίτιδα C, αποτελεί εξίσου μια νόσο άρρηκτα συνδεδεμένη με την κίρρωση και τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο, με τον αριθμό των ατόμων που ζουν με τον ιό στην Ελλάδα, να υπολογίζεται στους 100.000.

Η ηπατίτιδα C, μεταδίδεται κυρίως με την έκθεση του ατόμου σε μολυσμένο αίμα και με την κοινή χρήση συρίγγων και για το λόγο αυτό παραμένει διαδεδομένη στους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών.  Αναφορικά με την πρόληψη, αυτή περιλαμβάνει τη χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή, τη χρήση ενδοφλεβίων ουσιών με διαφορετική σύριγγα για τους χρήστες ουσιών, καθώς και τη μεγάλη προσοχή αν μοιραζόμαστε προσωπικά αντικείμενα με άλλα άτομα.

Στο κομμάτι των ηπατικών νοσημάτων από την άλλη πλευρά, συναντάμε την αλκοολική ηπατίτιδα, προερχόμενη κυρίως από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και παχυσαρκία, τη Μη Αλκοολική Λιπώδη Νόσο του Ήπατος (NAFLD) και την προοδευτική της μορφή σε Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιτδα (NASH), δύο συγγενείς παθήσεις προερχόμενες κυρίως από την κακή διατροφή, το αλκοόλ, την έλλειψη γυμναστικής και την ασθένεια του διαβήτη, οι οποίες μπορούν να αποβούν καταστροφικές για το ήπαρ σε περίπτωση μη έγκαιρης διάγνωσης, καθώς και τις αυτοάνοσες ηπατίτιδες, όπως τις  Χολαγγειίτιδες.

Υπάρχουν ακόμη ταμπού γύρω από τη συγκεκριμένη ασθένεια;

Δυστυχώς, αν και διανύουμε ήδη τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, οι περιπτώσεις των ταμπού και του κοινωνικού αποκλεισμού κάνουν και εδώ την εμφάνισή τους.

Για να εξαλείψουμε όμως το θέμα του ταμπού, χρειάζεται και εδώ μια ολιστική προσέγγιση, πάντα με επίκεντρο τον ασθενή, ώστε εκείνος πρωτίστως να απομυθοποιήσει τη νόσο, καταλαβαίνοντας πως δεν είναι μόνος αλλά και πως υπάρχει θεραπεία.

Εξηγώντας του σε απλή και κατανοητή γλώσσα πως από όποια ηπατίτιδα και αν πάσχει, εκείνη είναι, ως επί το πλείστον, ιάσιμη και αντιμετωπίσιμη θα τον βοηθήσουμε να «αγκαλιάσει» τη νόσο του, χωρίς να τη φοβηθεί και κατά συνέπεια, χωρίς να την κρύβει κάτω από το χαλί του κοινωνικού στιγματισμού.

Τελικά η ηπατίτιδα αντιμετωπίζεται;

Εκτός της πρόληψης απέναντι στις ιογενείς ηπατίτιδες και τα ηπατικά νοσήματα, όπως ήδη προανέφερα, πλέον η επιστημονική κοινότητα και οι αρμόδιοι φορείς της υγείας διαθέτουν στο «οπλοστάσιό» τους ένα εμβόλιο για την Ηπατίτιδα Β, το οποίο χορηγείται σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες υψηλού κινδύνου, εξαλείφοντας τη νόσο σε ποσοστά άνω του 95%.

Στην ίδια λογική, απέναντι στην Ηπατίτιδα C υπάρχει μια σύντομη θεραπεία χωρίς καμία παρενέργεια, η οποία χαρακτηρίζεται από ποσοστά επιτυχίας άνω του 97%.

Πέραν όμως αυτών των επιστημονικών επιτευγμάτων, ο Προμηθέας έχει πολλάκις τονίσει την ανάγκη συνεχούς δράσης και συνεργασίας όλων των φορέων με την Κοινωνία των Πολιτών, στη λογική μιας ολιστικής αντιμετώπισης.

Ανάγκη η οποία έγινε αντιληπτή μέσα και από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, όταν πλέον κατέστη επιτακτικός ο γενικός συντονισμός όλων των αρμοδίων συλλόγων και φορέων. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, υπενθυμίζουμε πως η χώρα μας συμπλέει ήδη από το 2016 με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς έχει συνυπογράψει, μαζί την πλειονότητα των Ευρωπαϊκών Χωρών, την πλήρη εξάλειψη των ιογενών ηπατιτίδων B&C έως το 2030.

Ηπατίτιδα και Κορονοϊός

Αναφορικά με την πανδημία του COVID-19, ένα άτομο που ζει με ηπατίτιδες και ηπατικά νοσήματα, πρέπει επί της ουσίας να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας και ατομικής υγιεινής τα οποία επιτάσσει ο ΕΟΔΥ, με ακόμα μεγαλύτερη σχολαστικότητα.

Με άλλα λόγια, εάν έχει ρυθμισμένο το νόσημά του, δεν συντρέχει κανένας λόγος άγχους και περικοπών της καθημερινότητάς του.

Δυο λόγια τον “Προμηθέα”

Από την ίδρυσή του, το 2012, ο Προμηθέας έχει ως βασικό στόχο τη γεφύρωση ενός μεγάλου κοινωνικό-οικονομικού χάσματος, ανάμεσα σε ευάλωτες ομάδες ασθενών και στο σύστημα υγείας, ομάδες οι οποίες πολύ συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στο ιερότερο δημόσιο αγαθό, καλύπτοντας επί το πλείστον ένα ηλικιακό εύρος από 45 έτη και πάνω.

Προς αυτή την κατεύθυνση, και πάντοτε θέτοντας ως προτεραιότητα τις οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» συν-υλοποιεί, την τελευταία διετία, ολιστικά προγράμματα διάγνωσης και εξάλειψης ιογενών ηπατιτίδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με την ονομασία «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» και «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».

Σε φιλικά περιβάλλοντα και με τη συνεχή παρουσία κατηρτισμένου προσωπικού, οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων πραγματοποιούν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και διασυνδέονται επιτυχώς με την αντίστοιχη θεραπεία.

Παρόμοιες διαδικασίες ακολουθούμε και στους εγκλείστους σε σωφρονιστικά καταστήματα, μέσα από αντίστοιχα ολιστικά προγράμματα που υλοποιούμε με την αρωγή και άρτια συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Μέσω των προγραμμάτων «ACCESS4ALL» και «C-ΜΑΧΙΑ», με το τελευταίο να υλοποιείται σε συνεργασία και με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος, πραγματοποιούμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις στο εσωτερικό των καταστημάτων κράτησης, με αποτέλεσμα ο ωφελούμενος να διασυνδέεται επιτυχώς με τη θεραπεία του.

Εξίσου σημαντικό είναι και το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων ελαστογραφίας ήπατος «Αξίζω να Γνωρίζω», το οποίο αφορά το γενικό πληθυσμό.

Σε συνεργασία με ηπατολόγους, η ομάδα μας στο πεδίο επισκέπτεται νησιά και πόλεις της χώρας, και χάρη σε ένα τελευταίας τεχνολογίας μηχάνημα (Fibroscan), πραγματοποιεί εξετάσεις που εκτιμούν το στάδιο ηπατικής βλάβης του ασθενούς.

Η εξέταση αυτή, που είναι εντελώς δωρεάν, δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, και το μόνο που ζητάμε είναι ένα παραπεμπτικό του ασθενούς από τον ηπατολόγο του.

Τέλος, στις κυριολεκτικά πρωτόγνωρες συνθήκες που αναδύθηκαν εν μέσω καραντίνας, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που στερούνται στέγης, σε συνεργασία με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» εντατικοποιήσαμε ακόμα περισσότερο τις επιτόπιες παρεμβάσεις και δράσεις μας στο δρόμο, μέσα από το «Streetwork Project», το οποίο αποσκοπεί αφενός στη μείωση της διασποράς των ιογενών ηπατιτίδων στους εν λόγω πληθυσμούς, διαμοιράζοντας σύνεργα ασφαλέστερης χρήστης, αφετέρου στην παροχή καίριας επισιτιστικής βοήθειας.

Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Προμηθέας

Facebook

YouTube

Write A Comment