Η εστίαση ανοίγει και εμείς τη στηρίζουμε! - TFM.gr

Εστίαση, ένας από τους κλάδους της οικονομίας που επιστρέφει- με διαφορετικούς κανόνες αλλά επιτέλους επιστρέφει και χαιρόμαστε γι’ αυτό. Κι εμείς στηρίζουμε την οικονομία της χώρας αλλά και τους εργαζόμενους, βγαίνοντας από το σπίτι και απολαμβάνοντας με ασφάλεια τη νέα ζωή μας.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ο κορονοϊός δεν κολλάει από τα τρόφιμα, τον καφέ ή το ποτό μας. Κι η εξήγηση είναι απλή… Κάθε ιός, έτσι και ο συγκεκριμένος, χρειάζεται έναν ζωντανό οργανισμό ο οποίος θα αποτελέσει τον ξενιστή του. Θα τον φιλοξενήσει και θα τον μεταδώσει. Τα τρόφιμα, ως φαγητό ή ρόφημα δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί.

Όσο για το γεγονός ότι καθαρίζουμε τα τρόφιμά μας; Αυτό το κάνουμε για τη συσκευασία η οποία μπορεί να έχει μολυνθεί από κάποιον που την άγγιξε. Ακόμη κι αυτό όμως, διαρκεί κάποιες ώρες.

Η μετάδοση μέσω επιφανειών που πρόσφατα μολύνθηκαν με ιούς δυνατή, μέσω μολύνσεων με την αφή. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να συμβεί μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη μόλυνση από άτομο που νοσεί, λόγω της σχετικά χαμηλής σταθερότητας των κορονοϊών στο περιβάλλον.

Επομένως δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 σχετίζεται με τα τρόφιμα ή τη συσκευασία των τροφίμων.

Υπάρχει η πιθανότητα κάποιος να μπορεί να μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 αγγίζοντας μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει τον ιό πάνω του και στη συνέχεια αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του, αλλά αυτό δεν θεωρείται ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού.

Ο κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως από το ένα άτομο στο άλλο μέσω σταγονιδίων που εισπνέονται. Ωστόσο, είναι πάντα σημαντικό να ακολουθούνται τα 4 βασικά βήματα για την ασφάλεια των τροφίμων – καθαρισμός, διαχωρισμός, μαγείρεμα και ψύξη – για να αποτραπούν τροφικές δηλητηριάσεις.

Ως πρόσθετη προφύλαξη για την αποφυγή της μετάδοσης του SARS-CoV-2 μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια, συνιστάται η συχνή πλύση και απολύμανση όλων των επιφανειών και σκευών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Οι εργαζόμενοι στην εστίαση πρέπει επίσης να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να αλλάζουν γάντια πριν και μετά την προετοιμασία των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων του συχνού καθαρισμού και απολύμανσης των πάγκων προετοιμασίας και των περιεκτών. 

Μία ερώτηση που θέλεις να κάνεις

Μπορεί ο νέος τύπος SARS-CoV-2 να μεταδοθεί μέσω πιάτων και μαχαιροπήρουνων σε κυλικεία ή άλλα μέρη μαζικής εστίασης;

Οι κορονοϊοί μπορούν γενικά να επιμολύνουν τα μαχαιροπήρουνα ή τα πιάτα, όπως προφανώς και άλλες επιφάνειες, μέσω  φταρνίσματος ή βήχα από προσβεβλημένο άτομο άμεσα πάνω τους, και μπορούν να επιβιώσουν σε αυτές τις στέρεες επιφάνειες για κάποιο χρονικό διάστημα.

Μία επιδερμική μόλυνση θεωρητικά θα μπορούσε να είναι δυνατή εάν ο ιός μεταδοθεί μέσω μαχαιροπήρουνων ή των χεριών στο βλενογόνο του στόματος, του λαιμού ή των ματιών. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστή καμία μόλυνση με SARS-CoV-2 μέσω αυτής της οδού μετάδοσης και επομένως μετάδοση μέσω αυτής της οδού θεωρείται έως τώρα αδύνατη.

Εστίαση: Τι πρέπει να προσέξεις για να το χαρείς άφοβα

  1. Να τηρείς τις αποστάσεις μεταξύ των φίλων αλλά και των άλλων θαμώνων.
  2. Να ελέγξεις ότι τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας από το προσωπικό, δηλαδή να φορούν μάσκα και γάντια όπου χρειάζεται.
  3. Μην ξεχνάς ότι επισκεπτόμαστε μόνο εξωτερικούς χώρους και όχι κλειστούς. Εξάλλου είναι πλέον καλοκαίρι!
  4. Έχεις μαζί σου αντισηπτικό για να καθαρίζεις τα χέρια σου ακόμη κι όταν βρίσκεσαι κάπου που δε μπορείς να τα πλύνεις με σαπούνι και νερό.
  5. Ακολουθείς τους κανόνες που ορίζει ο κάθε χώρος εστίασης. Σέβεσαι για να σε σεβαστούν!

Πηγή πληροφοριών: www.efet.gr

Write A Comment