Η Βιταμίνη D ρίχνεται στη μάχη κατά του κορονοϊού - TFM.gr

Η βιταμίνη D ρίχνεται δυναμικά στη μάχη του κορονοϊού, αλλά επιλέγουμε να ξεκινήσουμε αυτό το άρθρο με κάτι χιουμοριστικό, που διαβάσαμε… Ο κορονοϊός, δηλαδή ο Covid- 19, πήρε την ονομασία του επειδή ακριβώς μάς «κόβει» τη βιταμίνη D και κάπως έτσι μάς αποδυναμώνει προκαλώντας όλες αυτές τις αρνητικές συνέπειες. Black χιούμορ, θα έλεγε κανείς…

Από την άλλη όμως ο κορονοϊός θα ήθελε βιταμίνες σαν τη C και τη D να μην υπήρχαν στον οργανισμό μας, αφού αυτές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και το θωρακίζουν από ιώσεις και επικίνδυνους ιούς όπως είναι και ο Covid- 19.

Απο βιταμίνη της οστεοπόρωσης αναβαθμίστηκε σε βιταμίνη της θωράκισης

Η βιταμίνη D ήταν γνωστή μέχρι πρόσφατα ως η βιταμίνη που δυναμώνει τα οστά και μας προστατεύει από την οστεοπόρωση ή άλλα μυοσκελετικά προβλήματα. Είναι επίσης διάσημη για τα οφέλη που έχει στην όρασή μας. Πλέον όμως- και μάλιστα αποδεδειγμένα- έχει σπουδαία δράση και στην καταπολέμηση των ιώσεων.

Η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού, όπως είναι η βροχίτιδα. Σε σχετική έρευνα που αφορούσε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) δόθηκαν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D για ένα χρόνο. Το συμπέρασμα; Μόνο όσοι είχαν σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D αποκόμισαν σημαντικά οφέλη από τη θεραπεία.

Γιατί μπορεί να μας προστατεύσει και από τον κορονοϊό

Προσοχή, δε λέμε πως αν παίρνουμε βιταμίνη D δε θα πάθουμε κορονοϊό. Αν όμως είμαστε από τους «σωστούς» που θέλουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν το οργανισμό τους, τότε καλό είναι να συμπληρώσουμε τη διατροφή μας μ’ ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη D. Ειδικότερα αν έχουμε έλλειψη σε αυτή.

Αποδεδειγμένα η βιταμίνη D και η καθημερινή πρόσληψή της από τη διατροφή μας, μειώνει τις πιθανότητες προσβολής από αναπνευστική ίωση κατά 50%, δηλαδή πάρα πολύ! Αν σκεφτούμε λοιπόν πως ο κορονοϊός προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας οργανισμός με επάρκεια βιταμίνης D έχει αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά έναν ιό σε σχέση με κάποιον που παρουσιάζει έλλειψη.

Κι επειδή η πανδημία παίζει δυστυχώς με τις πιθανότητες και τα εξατομικευμένα κριτήρια, όπως είναι η ηλικία και το δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, επιλέγουμε να «πάμε με τα νερά» της.

Επιπλέον πληροφορίες για τη Βιταμίνη D

  • Μένουμε σπίτι και βγαίνουμε μπαλκόνι στον ήλιο για 20 λεπτά ημερησίως
  • Η βιταμίνη D βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου
  • Συμβάλλει στην πρόληψη άλλων μορφών παθήσεων (π.χ. υπέρταση)
  • Εξετάζουμε την επάρκειά (ή μη) της στον οργανισμό μας με ειδική εξέταση
  • Συμβουλευόμαστε τον θεράποντα ιατρό ή τον φαρμακοποιό μας για το συμπλήρωμα που θα λάβουμε