Καλοκαιρινές Διακοπές: Εσύ (που) θα πας φέτος; - TFM.gr

Καλοκαιρινές διακοπές… Η κατάσταση με τον κορονοϊό μάς έχει κάνει σπιτόγατους σε βαθμό ανίας. Ίσως λοιπόν φέτος η ανάγκη για καλοκαιρινές διακοπές να είναι πιο μεγάλη από ποτέ, αφού χρειαζόμαστε καθαρό αέρα, νέες παραστάσεις και κυρίως, ξεγνοιασιά.

Στις συζητήσεις που κάνουμε με φίλους, υπάρχει μία αμφιβολία και μία δεύτερη σκέψη όταν προκύπτει το ζήτημα των διακοπών. Για κάποιο λόγο έχουμε στο μυαλό μας ότι ο Ιούλιος θα δείξει πολλά, με το άνοιγμα των συνόρων και τις πρώτες άδειες, και πως οι μικρές αποδράσεις των Σαββατοκύριακων σε κοντινούς προορισμούς είναι πιο ασφαλείς από ένα προγραμματισμένο 10ήμερο.

Κάποια από τα παραπάνω κρύβουν αλήθειες. Κάποια είναι παιχνίδια του μυαλού, αφού και σε μία μικρή απόδραση μπορείς να κολλήσεις κορονοϊό. Επίσης ακόμη και αν τον Ιούλιο τα κρούσματα στην Ελλάδα βρίσκονται σε “καλό” επίπεδο, ο κίνδυνος του ιού δεν έχει φύγει.

Ποιες παραμέτρους πρέπει να λάβεις υπόψη πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

 1. Η ηλικία και η οικογενειακή κατάσταση: Αν η ηλικία σου είναι άνω των 65 ετών, τότε το περιβάλλον που θα κάνεις την εξόρμησή σου θα πρέπει να είναι προστατευμένο. Διαφορετικά καλό είναι να ακυρώσεις τις φετινές διακοπές, αφού ανήκεις σ’ ευπαθή ομάδα. Το ίδιο και αν έχεις κάποιο άτομο στο στενό οικογενειακό περιβάλλον σου, το οποίο ανήκει σε ευπαθή ομάδα (ασθενής, ηλικιωμένος, προβλήματα αναπνευστικού/ καρδιακού συστήματος κ.ά.)
 2. Ο επιπολασμός του ιού: Πόσο αυστηρά μπορείς να τηρήσεις τα ενδεικνυόμενα μέτρα προφύλαξης; Είσαι έτοιμος ή έτοιμη να κάνεις μία εκδρομή ή δραστηριότητα με αποστάσεις και μέτρα προστασίας; Καλό θα είναι να ελέγξεις την εξάπλωση του κορονοϊού στον προορισμό σου, πριν πας, μέσα από τις σχετικές διαδικτυακές πλατφόρμες που πλέον υπάρχουν. Ακόμη μπορείς να ενημερωθείς για τις οδηγίες αντιμετώπισης της πανδημίας στον προορισμό σας, επειδή πολλές περιοχές έχουν θέσει περιορισμούς σε συγκεκριμένες δραστηριότηες ή προβλέπουν την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων.
 3. Το ενδεχόμενο καραντίνας: Υπάρχει κι αυτό και καλό είναι να είσαι προετοιμασμένος. Μη σου φαίνεται κάτι μακρινό, αφού είναι κάτι πρακτικό. Αν λοιπόν χρειαστεί να μπεις σε καραντίνα με την παρέα ή την οικογένεια ή και χωρίς αυτούς κατά τη διάρκεια του ταξιδίου σου, για δύο εβδομάδες, τότε πρέπει να το κάνεις. Άρα να είσαι έτοιμος και γι’ αυτό το ενδεχόμενο.
 4. Το μεταφορικό μέσο με το οποίο θα μετακινηθείς: Όσο λιγότεροι τόσο καλύτερα! Όσο περισσότεροι, τόσο πιο επικίνδυνα. Γι’ αυτό άλλωστε και πολύς κόσμος επιλέγει προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας και όχι τόσο τα νησιά. Αλλά επειδή και τα νησιά μάς αρέσουν και πρέπει να κινηθούν τουριστικά, μπαίνουμε στο καράβι λαμβάνοντας ΟΛΑ τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Φέτος το καλοκαίρι η προστασία μας δεν περιορίζεται μόνο στα αντηλιακά, αλλά έχουμε τη μάσκα, τα γάντια, τις αποστάσεις, τον συχνό καθαρισμός χεριών ανάλογα με το που και πως κινούμαστε.

Προτεινόμενα μέρη στην Ελλάδα

Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή πως όλα τα μέρη στην Ελλάδα είναι όμορφα και προς το παρόν, ασφαλή. Το πόσο θα παραμείνουν ασφαλή, εξαρτάται κι από την ατομική ευθύνη του καθενός μας.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια μέρη στην Ελλάδα, που δεν έχουν εμφανίσει ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού. Ποια είναι αυτά;

 1. Νομός Φωκίδας
 2. Μονολίθι (παραλία) στην Πρέβεζα- έχει οριστεί ως μία από τις πιο ασφαλείς παραλίες στον κόσμο
 3. Νομός Χίου
 4. Νομός Χαλκιδικής
 5. Νομός Γρεβενών
 6. Νομός Αιτωλοακαρνανίας
 7. Νομός Χίου
 8. Άγιο Όρος (παρόλο που βρέθηκαν οι τρεις μοναχοί θετικοί κατά την επιστροφή τους από τη Μ. Βρετανία)
 9. Νομός Καρδίτσας
 10. Νομός Ευρυτανίας
 11. Νομός Κορινθίας

Τα παραπάνω στοιχεία βέβαια ισχύουν μέχρι τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, γιατί τα δεδομένα με τον κορονοϊό και την παγκόσμια πανδημία συνεχώς διαφοροποιούνται.

Καλές διακοπές!

Write A Comment