Καρδιακή ανακοπή και κολύμβηση: Τι πρέπει να γνωρίζουμε - TFM.gr

Καρδιακή ανακοπή και κολύμβηση… Η κολύμβηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος αερόβιας  γυμναστικής, είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα μας. Μάλιστα από το 2008 η κολύμβηση σε ανοιχτό νερό καθιερώθηκε ως ολυμπιακό άθλημα.

Ωστόσο υπάρχουν ολοένα όμως και περισσότερα στοιχεία ότι οι κολυμβητές, ιδίως εκείνοι που συμμετέχουν ανταγωνιστικά σε κολύμβηση σε ανοιχτό νερό ή τριάθλο, διατρέχουν κίνδυνο από καρδιακή ανακοπή. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Καρδιακή ανακοπή και κολύμβηση: Πότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος

Η καρδιακή ανακοπή εμφανίζεται όταν η καρδιά σταματά να αντλεί αίμα από το σώμα, προκαλεί απώλεια συνειδήσεως και διακοπή της αναπνοής. Σαφώς, εάν αυτό συμβεί την ώρα που είμαστε στο νερό και κανείς δεν είναι κοντά, το αποτέλεσμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποβεί μοιραίο.

Πολλοί άνθρωποι που αγωνίζονται σε τριάθλο δεν είναι επαγγελματίες αθλητές αλλά ασχολούνται με το σπορ ερασιτεχνικά. Συγκεκριμένα, πάνω από 25.000 άτομα συμμετείχαν σε αντίστοιχες θαλάσσιες εκδηλώσεις μεταξύ του 2003 και του 2011, οπότε με αυτήν την αύξηση του αριθμού αθλητών, επαγγελματιών ή μη, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης επεισοδίων ξαφνικής καρδιακής ανακοπής.

Το κολύμπι όπως το τρέξιμο ή η ποδηλασία είναι απαιτητικές φυσικές δραστηριότητες και είναι πρέπον όσοι ασκούνται να έχουν υποβληθεί σε καρδιολογικό έλεγχο πριν ξεκινήσουν.

Καθώς τα μη διαγνωσμένα καρδιακά νοσήματα είναι μια από τις κύριες αιτίες καρδιακής ανακοπής, είναι αυτονόητο ότι οι άνθρωποι που θέλουν να αθληθούν με αυτό το τρόπο ιδίως σε έντονους ρυθμούς να έχουν εκλεχθεί ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις.

Είτε μιλάμε για κολύμπι, καταδύσεις ή οποιαδήποτε άλλη μορφή υδρόβιας δραστηριότητας, η εμβάπτιση στο νερό έχει έντονη επίδραση στο ανθρώπινο καρδιαγγειακό σύστημα.

Αυτό απηχεί σε ολόκληρη τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου και κυμαίνεται από το θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κολύμβηση στους παράγοντες καρδιοαγγειακού κινδύνου, έως τον ενδεχομένως επικίνδυνο ρόλο του σε αθλητές με υποκείμενη καρδιακή νόσο.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ κολύμβησης και καρδιακής ανακοπής και χρησιμεύουν ως υπενθύμιση ότι ο καρδιολογικός έλεγχος πριν από αντίστοιχες δραστηριότητες είναι απαραίτητος

Τα προειδοποιητικά σημεία που πρέπει να προσέχουμε

Όταν έχουμε κάτι από τα παρακάτω, ειδοποιούμε και συμβουλευόματε τον καρδιολόγο μας.

Από το ατομικό ιστορικό

  • Θωρακικός πόνος ή δύσπνοια κατά την άσκηση
  • Επεισόδια ζάλης ή λιποθυμίας
  • Αίσθημα παλμών (φτερούγισμα)
  • Γνωστή καρδιακή πάθηση
  • Κρίσεις επιληψίας
  • Υπέρμετρη χρήση φαρμάκων

Από το οικογενειακό ιστορικό

  • Γνωστή οικογενειακή προδιάθεση για καρδιαγγειακά νοσήματα ιδίως για στεφανιαία νόσο (εμφάνιση σε ηλικία < 50 έτη)
  • Ιστορικό αιφνίδιου καρδιακού θανάτου στην οικογένεια
  • Ιστορικό επιληψίας
  • Περιστατικό ανεξήγητου πνιγμού η τροχαίου ατυχήματος

Και τέλος, μία σημαντική πτυχή της σχέσης μεταξύ κολύμβησης και καρδιακής ανακοπής είναι ο προφανής αυξημένος κίνδυνος με τη μορφή πνιγμού.

Για αυτό το λόγο το προσωπικό σε παραλίες, πισίνες και εκδηλώσεις κολύμβησης σε ανοιχτά νερά οφείλει να είναι  εκπαιδευμένο, να παρέχει πρώτες βοήθειες σε πιθανό θύμα και να υπάρχει ως απαραίτητος εξοπλισμός σε τέτοιους χώρους αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (AED).

Νίκος Καραμιχαλάκης

Καρδιολόγος

www.karamichalakis.gr 

Write A Comment