Κορονοϊός και ηλικία: Προτιμάει τους ενήλικες - TFM.gr
ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κορονοϊός και ηλικία: Προτιμάει τους ενήλικες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Κορονοϊός και ηλικία… Μία νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το ιικό φορτίο του κορονοϊού στους ανθρώπους αυξάνει σημαντικά και αναλογικά με την ηλικία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ιικό φορτίο στα παιδιά κάτω των 12 ετών, είναι κατά μέσο όρο το ένα δέκατο έκτο (1/16) του ιικού φορτίου των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών!

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της έρευνας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνώς στο είδος της μέχρι αυτή τη στιγμή, συμφωνούν απόλυτα με τα πορίσματα άλλων μελετών που έχουν γίνει και δείχνουν ότι τα παιδιά παίζουν περιορισμένο ρόλο στη μετάδοση του Covid- 19 και άρα, στην εξάπλωση της πανδημίας.

Το χαμηλότερο ιικό φορτίο καθιστά κάποιον λιγότερο μεταδοτικό. Επομένως υπάρχει αλήθεια στο θέμα “κορονοϊός και ηλικία” με τα παιδιά συγκριτικά με τους ενήλικες, να έχουν πιο χαμηλό ιικό φορτίο και να μην είναι οι πιο επικίνδυνοι μεταδότες του ιού.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους Ολλανδούς επιστήμονες, αυτό σημαίνει ότι τα γρήγορα τεστ αντιγόνου (rapid), τα οποία είναι λιγότερο ευαίσθητα από τα μοριακά (PCR), πιθανότατα να είναι λιγότερο ευαίσθητα στα παιδιά από ό,τι στους μεγάλους. Με άλλα λόγια, τα λιγότερο ακριβή γρήγορα τεστ γίνονται ακόμη λιγότερο ακριβή όταν γίνονται σε παιδιά και σε άτομα με χαμηλό ιικό φορτίο. Γι’ αυτό βλέπουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών, που είχαν κάνει το τεστ και είχαν βγει αρνητικοί.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο MedRxiv, πριν προχωρήσουν στην κανονική δημοσίευση σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, ανέλυσαν στοιχεία για 18.290 άτομα από τα οποία 238 είναι κάτω των 12 ετών και που είχαν διαγνωσθεί με κορονοϊό μέσω ρινοφαρυγγικών και στοματοφαρυγγικών δειγμάτων και μοριακού τεστ έως τον Δεκέμβριο του 2020. Και φυσικά με αυτό το δείγμα εστίασαν στο ιικό φορτίο ανά ηλικιακές ομάδες.

Κορονοϊός και ηλικία: Η πιο ξεκάθαρη διαπίστωση της έρευνας

Η κύρια διαπίστωση, που είναι πολύ χρήσιμη τόσο για τους επιστήμονες όσο και για εμάς τους απλούς πολίτες, είναι ότι υπάρχει σαφής συσχέτιση ηλικίας και ιικού φορτίου του Covid- 19. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών έχουν σαφώς χαμηλότερο ιικό φορτίο σε σχέση με τους ενήλικες, άσχετα με το φύλο τους ή τη διάρκεια των συμπτωμάτων τους, όταν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Κατά προσέγγιση, τα παιδιά Δημοτικού έχουν 16 φορές μικρότερο ιικό φορτίο σε σχέση με τους ανθρώπους 80 ετών και άνω.

Στη διάρκεια τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου κύματος της πανδημίας σε όλο τον κόσμο τα παιδιά έχουν μείνει σχετικά ανεπηρέαστα από την Covid-19, κάτι που αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης και διερεύνησης.

Τα ποσοστά των κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά είναι πολύ μικρότερα από άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης του ιού της γρίπης. Η επικρατούσα εξήγηση είναι ότι ο κορονοϊός διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα μέσω του υποδοχέα ACE2, η ποσότητα του οποίου αυξάνει με την ηλικία και στα παιδιά βρίσκεται σε μικρό αριθμό, γεγονός που λειτουργεί (μέχρι ένα βαθμό φυσικά) προστατευτικά για εκείνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Write A Comment