Λεύκανση δοντιών: Πως θα πετύχουμε την πιο λαμπερή εκδοχή στο χαμόγελό μας - TFM.gr

Η λεύκανση των δοντιών θεωρείται μια από τις πιο διαδεδομένες πράξεις της σύγχρονης Οδοντιατρικής, πετυχαίνοντας  εντυπωσιακά αποτελέσματα ανώδυνα, γρήγορα και πιο οικονομικά συγκριτικά με άλλες εφαρμογές της αισθητικής Οδοντιατρικής.

Η αδαμαντίνη αποτελεί το εξωτερικό στρώμα των δοντιών, ενω η οδοντίνη το εσωτερικό. Το πάχος και η υφή και των δυο στρωμάτων καθορίζονται γενετικά, ενω η αλληλεπίδραση τους με το φως είναι που προσδίδει στο δόντι το χρώμα του. Ωστόσο, καθημερινά, η αδαμαντίνη έρχεται σ’ επαφή με διάφορες χρωστικές, τις οποίες απορροφά,  με αποτέλεσμα τελικά να αποκτάει μια θαμπή κιτρινωπή χροιά.

Οι πιο συχνές αιτίες δυσχρωμίας των δοντιών, όπως λέγεται αυτό το “κίτρινο” χρώμα, είναι:

 • Η νικοτίνη
 • Ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και το κόκκινο κρασί
 • Η πλημμελής υγιεινή
 • Το πέρασμα των χρόνων που κάνει τα δόντια μας λιγότερο φωτεινά, καθώς η αδαμαντίνη γίνεται λεπτότερη.

Πως γίνεται η λεύκανση;

Πολλοί ασθενείς δε γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν ν’ ανακτήσουν το φωτεινό χαμόγελό τους. Η λεύκανση λοιπόν μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:

 1. Λεύκανση στο ιατρείο
 2. Λεύκανση στο σπίτι με ειδικά διαμορφωμένα μασελάκια
 3. Συνδυασμός των παραπάνω δύο τεχνικών

Λεύκανση στο ιατρείο

Κατά τη λεύκανση στο ιατρείο, ο οδοντίατρος τοποθετεί το τζελ υψηλής συγκέντρωσης στα δόντια, προστατεύοντας παράλληλα τα ούλα και τα χείλη του ασθενούς. Το τζελ ενεργοποείται με λειζερ, ειδικές λάμπες ή με συσκευές φωτοπολυμερισμού. Το λειζερ θεωρείται ο πιο γρήγορος και ασφαλέστερος τρόπος λεύκανσης, κάνοντας το αποτέλεσμα άμεσα εμφανές. Μια μικρή ευαισθησία μπορεί να παρατηρηθεί τις πρώτες 24 ώρες, η οποία παρέρχεται (με τη χρήση λειζερ είναι ακόμα πιο σπάνια).

Διάρκεια θεραπείας: 30- 45′

Λεύκανση στο σπίτι με μασελάκια

Σε αυτή την περίπτωση, ο οδοντίατρος παίρνει αποτυπώματα των δοντιών σας (μέτρα), και έτσι κατασκευάζει ειδικά μασελάκια λεύκανσης που ταιριάζουν ακριβώς στα δόντια σας. Στα μασελάκια τοποθετεί ο ίδιος ο ασθενής το ειδικό τζελ, και τα φορά κάθε μερά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα σύγχρονα υλικά απαιτούν συνήθως 1 με 1,5 ώρα την ημέρα. Σε αυτή την περίπτωση παρατηρείται σπάνια ευαισθησία, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι χαμηλής συγκέντρωσης.

Διάρκεια θεραπείας: Αν ο ασθενής κάνει λεύκανση για πρώτη φορά, τότε η θεραπεία διαρκεί 2-3 εβδομάδες.

Συνδυασμός των παραπάνω τεχνικών

Ο συνδυασμός των παραπάνω πετυχαίνει τα καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα, που θα έχουν αντίστοιχα και τη μεγαλύτερη διάρκεια.

Πόσο κοστίζει η λεύκανση δοντιών;

Το κόστος της λεύκανσης δοντιών εξαρτάται από τη μέθοδο που θα επιλεγεί για τη δική σας περίπτωση. Η συνδυαστική μέθοδος είναι ίσως η πιο ακριβή, αλλά έχει τα πιο θεαματικά αποτελέσματα.

Η μέθοδος λεύκανσης στο σπίτι με μασελάκια είναι η πιο οικονομική λύση, αλλά το αποτέλεσμα γίνεται εμφανές σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Αυτο εξαρτάται από τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες του ατόμου. Το κάπνισμα και η κατανάλωση τροφών και ροφημάτων με έντονο χρώμα και χρωστικές, όπως είναι για παράδειγμα ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί, αποτελούν εχθρούς της λεύκανσης. Τυπικά η διάρκεια της λεύκανσης είναι ενα έτος. Ωστόσο, ανα 6 μήνες μπορούμε να επαναφέρουμε το λευκό μας κάνοντας μια συντήρηση με τα μασελάκια για 5- 7 ημέρες. Τα δόντια μας, όσο τα συντηρούμε ανα 6 μήνες, οχυρώνουν το λευκό τους και παραμένουν μόνιμα, λαμπερά.

Bonus tips για το πιο λαμπερό χαμόγελο

 • Πάντα πριν από κάθε λεύκανση, είναι απαραίτητο να γίνεται καθαρισμός δοντιών στον οδοντίατρο, ώστε να απομακρύνεται η πέτρα. Τα δόντια πρέπει να είναι υγιή και το πεδίο που θέλουμε να λευκάνουμε καθαρό, διαφορετικά το τζελ δε θα δράσει σωστά.
 • Για ασφαλή και αποτελεσματική λεύκανση εμπιστευτείτε μόνο τον οδοντίατρο.
 • Διατηρείτε καλή στοματική υγιεινή, βουρτσίζοντας σωστά δύο φορές την ημέρα. Το νήμα, επίσης, είναι απαραίτητο μια φορά την ημέρα, ώστε να καθαρίζονται τα μεσοδόντια διαστήματα.
 • Υιοθετήστε εναν υγιεινό τρόπο ζωής, με διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.
 • Διακόψτε το κάπνισμα και τις καταχρήσεις που υπονομεύουν όχι μόνο το χαμόγελό μας, αλλά και τη γενική καλή υγεία.
 • Περιορίστε τα χρωματιστά! Σε περίπτωση που καταναλώσετε τροφή ή ρόφημα με έντονη χρωστική, πιείτε αρκετό νερό ύστερα ώστε να ξεπλύνετε τις οδοντικές επιφάνειες. Το καλαμάκι, επίσης, βοηθά αρκετά στο να μην ερχονται τα προσθια δόντια σ’ επαφή με τις χρωστικές.
 • Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας ανα 6 μήνες, για τον τακτικό σας επαγγελματικό καθαρισμό και το check up.
 • Χαμογελάστε πλατιά και με αυτοπεποίθηση, γιατί το χαμογελό σας μπορεί να θαμπώσει με την αύρα του και όχι μόνο με το χρώμα του!

* Ευχαριστούμε πολύ την Ανδριάνα Δελακά, DDS, MClinDent, PhD για την επιστημονική συμβολή της στο άρθρο μας. 

Instagram account

Facebook account