Μάσκα ΚΝ95: Γιατί είναι η καλύτερη στην προστασία - TFM.gr
ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μάσκα ΚΝ95: Γιατί είναι η καλύτερη στην προστασία

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η μάσκα είναι ένα υποχρεωτικό αλλά κι απαραίτητο μέτρο, προκειμένου να προστατευθούμε από την πανδημία του Covid-19. Οι επιλογές σε μάσκα αρκετές, με τις υφασμάτινες να θεωρούνται πλέον ως αναποτελεσματικές.

Εκείνες που είναι οι πιο αποτελεσματικές και προσφέρουν τη μέγιστη προστασία είναι οι μάσκες ΚΝ95.

Μάσκα ΚΝ95: Τι σημαίνει η ονομασία τους;

Ο N95 είναι κωδικός πιστοποίησης για την αμερικανική αγορά. Ο αντίστοιχος στην Ευρώπη είναι ο FFP2. Συγκεκριμένα το «95» σημαίνει ότι η μάσκα καλύπτει το 95% των αιωρούμενων σωματιδίων μεγέθους πάνω από 0,3 micron. Όσο για το γράμμα Ν, αυτό σημαίνει πως η μάσκα ΔΕΝ είναι ανθεκτική στα έλαια.

Γιατί είναι η πιο προστατευτική;

Η μάσκα ΚΝ95 συγκρατεί τα σωματίδια με 4 διαφορετικούς τρόπους:

  1. Inertial Impaction- τα μεγαλύτερα σωματίδια εγκλωβίζονται στο φίλτρο, αφού δε μπορούν να περάσουν από τα πολλαπλά φίλτρα λόγω της αδράνειας
  2. Interception- τα μεγαλύτερα σωματίδια εγκλωβίζονται στο φίλτρο λόγω μεγέθους
  3. Diffusion- τα μικρότερα σωματίδια μπορούν να περάσουν, αλλά αλλάζουν κατεύθυνση λόγω της συνεχούς ροής του αέρα κατά την εισπνοή και εκπνοή
  4. Electrostatic attraction- χάρη στα ειδικά ηλεκτροστατικά φίλτρα που διαθέτει, μπορούν να προσελκύσουν σωματίδια με αντίθετο φορτίο (συνήθως τα σωματίδια φορτίζονται από τα πρώτα φίλτρα και στη συνέχεια εγκλωβίζονται από το επόμενο φίλτρο που είναι αντίθετα φορτισμένο). Αυτός είναι και ο λόγος που οι μάσκες ΚΝ95 δεν πλένονται.

Μάσκα ΚΝ95 και διαφορές με την απλή χειρουργική μάσκα

  1. Η χειρουργική μάσκα είναι μίας χρήσης ενώ η ΚΝ95 πολλαπλών, αλλά με προσοχή κατά την αφαίρεση κι εφόσον δεν έχει βραχεί.
  2. Η μάσκα ΚΝ95 εφαρμόζει άψογα στο σχήμα του προσώπου, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει την είσοδο σε κανένα σωματίδιο.
  3. Η χειρουργική μάσκα δεν προστατεύει τον χρήστη της από τις ασθένειες, αλλά τους άλλους από ασθένειες που μπορεί να έχει ο χρήστης.

Write A Comment