Μόδα και περιβάλλον: Όταν τα ρούχα μολύνουν τους ωκεανούς - TFM.gr
ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μόδα και περιβάλλον: Όταν τα ρούχα μολύνουν τους ωκεανούς

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Μόδα και περιβάλλον… Το επιστημονικό περιοδικό Nature Communications κοινοποίησε πρόσφατα μία έρευνα, η οποία αποδεικνύει ότι το 95% των μικροπλαστικών στον Αρκτικό Ωκεανό προέρχονται από τις ίνες συνθετικών υλικών που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των ρούχων μας.

Πιο συγκεκριμένα, τέσσερα πλοία συνέλεξαν δείγματα νερού από 71 περιοχές του αρκτικού κύκλου και από βάθος τριών έως οκτώ μέτρων. Το μέγεθος, το σχήμα και το είδος του υλικού ταυτίζεται με βεβαιότητα με τις ίνες των ρούχων που αποβάλλονται από αυτά κατά το οικιακό πλύσιμο ή κατά την παραγωγή υφασμάτων. Έτσι υπολογίσθηκε ότι η βιομηχανία παραγωγής υφασμάτων παράγει περίπου 40 εκατομμύρια τόνους συνθετικού υλικού, ετησίως.

Παρόλο λοιπόν που οι βιομηχανίες φιλτράρουν τα απόβλητά τους, μεγάλο μέρος των μικροπλαστικών καταλήγει αναπόφευκτα στον ωκεανό.

Το κύριο υλικό που είναι ευρέως γνωστό και διαδεδομένο στη δημιουργία ρούχων, αποτελεί ο πολυεστέρας που τελικά μολύνει το περιβάλλον. Επομένως πολύ καλά κάνουν αρκετοί διάσημοι και μη σχεδιαστές μόδας, οι οποίοι φροντίζουν να λανσάρουν νέες eco- friendly συλλογές με ανακυκλωμένα υφάσματα και να προτείνουν νέες ιδέες γύρω από το θέμα “μόδα και περιβάλλον”.

Αγαπάμε τη μόδα, αγαπάμε το περιβάλλον κι είμαστε σίγουροι πως αυτά τα δύο μπορούν να συνυπάρξουν όμορφα κι αρμονικά!

Write A Comment