Νέα μετάλλαξη κορονοϊού: Τι ισχύει και τι όχι (μέχρι τώρα) - TFM.gr
ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νέα μετάλλαξη κορονοϊού: Τι ισχύει και τι όχι (μέχρι τώρα)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η μετάλλαξη κορονοϊού B.1.1.7 φοβόμαστε ότι θα μας αλλάξει για ακόμη μία φορά την καθημερινότητα, αφού θεωρείται πως είναι πιο μεταδοτική. Πάμε όμως να δούμε τις αλήθειες και τους μύθους, που έχουμε ανακαλύψει μέχρι τώρα, για αυτή τη μετάλλαξη του Covid- 19.

Μετάλλαξη κορονοϊού: Οι αλήθειες

  1. Το νέο στέλεχος του κορονοϊού εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε δύο κρούσματα από το Κεντ της Βρετανίας στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Μέχρι τον Νοέμβριο είχε νοσήσει από το συγκεκριμένο στέλεχος περίπου το 1/ 4 των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην πόλη του Λονδίνου. Το ίδιο ποσοστό αυξήθηκε στα μέσα του Δεκεμβρίου στα 2/ 3. Γι’ αυτό προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους χωρίς να “χαλαρώνουμε” τα μέτρα προφύλαξης.
  2. Είναι πιο μεταδοτική αυτή η νέα μετάλλαξη κορονοϊού συγκριτικά με όσους “κυκλοφορούσαν” νωρίτερα, με εκτιμώμενο δυναμικό αύξησης του αναπαραγωγικού αριθμού (R ) από 0,4 ή μεγαλύτερο κι εκτιμώμενη αύξηση της μεταδοτικότητας έως και 70%! Η πληροφορία αυτή δόθηκε επίσημα με ανακοίνωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης κι Ελέγχου Νόσων (ECDC).
  3. Έχει ήδη έρθει στην Ελλάδα. Σήμερα 24.01, εντοπίστηκαν 32 κρούσματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος B.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2 από τα οποία τα 3 ήταν στις Πύλες Εισόδου, τα 4 στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος, 8 στην Κρήτη και 17 στην Αθήνα.
  4. Υπάρχει πιθανότητα να προκύψει ανθεκτικότητα στο εμβόλιο. Όχι απαραίτητα από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, αλλά ίσως κάποια στιγμή όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι να προκύψει στέλεχος ανθεκτικό στο εμβόλιο. Γι’ αυτό προτείνουν τον άμεσο εμβολιασμό όσων περισσότερων γίνεται και κατά προτίμηση με χαμηλό ιικό φορτίο στην κοινότητα.

B.1.1.7: Οι μύθοι για τη νέα μορφή Covid- 19

  1. Η νέα πιο μεταδοτική μετάλλαξη κορονοϊού δεν έχει έρθει στην Ελλάδα. Όπως τονίζουν και οι επιδημιολόγοι όσο υπάρχουν ταξιδιώτες στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο, οι μεταλλάξεις του ιού θα πηγαίνουν παντού.
  2. Είναι η πρώτη μετάλλαξη του Covid-19. Μεταλλάξει υπάρχουν πολλές, όπως συμβαίνει με κάθε ιό, απλά η B.1.1.7 θορυβεί γιατί έχει εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα.
  3. Η νέα μετάλλαξη κορονοϊού B.1.1.7 είναι πιο θανατηφόρος. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες δε μιλάμε για μία πιο θανατηφόρο μορφή του ιού, αλλά για μία πιο μεταδοτική.
  4. Θα γίνει νέο lockdown κλείνοντας τις επιχειρήσεις που μόλις άνοιξαν, εξαιτίας του ότι έχει έρθει η νέα μετάλλαξη κορονοϊού. Προς το παρόν τα επίπεδα των κρουσμάτων από τη B.1.1.7 δεν είναι τόσο υψηλά, ώστε να συζητάμε κάτι τέτοιο.
  5. Οι μάσκες δεν προστατεύουν από τη νέα μετάλλαξη. Φυσικά και προστατεύουν, απλά καταργήθηκαν οι υφασμάτινες γιατί μιλάμε για μία πιο μεταδοτική μορφή του ιού και θέλουμε να είμαστε προστατευμένοι στο 100%.

Write A Comment