Νευραλγία τριδύμου: Διεθνής Ημέρα για την Ευαισθητοποίηση - TFM.gr

Η νευραλγία τριδύμου είναι ένα σύνδρομο χρόνιου νευροπαθολογικού πόνου του προσώπου και οφείλεται σε προσβολή του τριδύμου νεύρου.

Κάθε χρόνο, από το 2013 και έπειτα, στις 08 Οκτωβρίου φροντίζουμε για την ενημέρωση γύρω από τη νευραλγία τριδύμου. Τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Νευραλγία Τριδύμου θέσπισε με πρωτοβουλία της η διεθνής οργάνωση TnnME (Trigeminal Neuralgia and Me).

Πότε εμφανίζεται και ποια είναι τα αίτια

Η νευραλγία τριδύμου εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 50 έως 70 ετών. Ο πόνος είναι οξύς και συμβαίνει συνήθως στη δεξιά πλευρά του προσώπου. Στατιστικά έχει αποδειχθεί πως η δεξιά πλευρά προσβάλλεται πιο συχνά από την αριστερή. Ένας στους 15.000- 20.000 ανθρώπους υποφέρει από αυτό τον χρόνιο νευροπαθολογικό πόνο. Που οφείλεται όμως;

Ως πιθανότερη αιτία θεωρείται η συμπίεση του τριδύμου νεύρου από κάποιο μείζον αγγείο, που βρίσκεται κοντά. Αυτή είναι συνήθως η άνω παρεγκεφαλιδική αρτηρία, αλλά μπορεί να εμπλέκονται ακόμη η οπίσθια άνω και κάτω παρεγκεφαλιδική ή σπονδυλική αρτηρία.

Η νευραλγία τριδύμου μπορεί να οφείλεται και στην απομυελίνωση του τριδύμου λόγω σκλήρυνσης κατά πλάκας ή στη συμπίεση του νεύρου από κάποιο όγκο.

Ποιες κινήσεις επηρεάζει και κάθε πότε τη νιώθουμε

Πρόκειται για ένα σύνδρομο με περιοδικότητα και εμφάνιση κρίσεων πόνου. Ανάλογα με την περίπτωση, το αίτιο που την προκαλεί, το σημείο του προσώπου που “πιάνει” και κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις, ο πόνος μπορεί να γίνει πιο οξύς. Ποιες είναι αυτές οι κινήσεις συνήθως;

  • Άγγιγμα του προσώπου στο σημείο (ή και γενικότερα)
  • Ομιλία
  • Μάσηση- Κατάποση
  • Ξύρισμα για την περίπτωση των ανδρών με νευραλγία τριδύμου
  • Βούρτσισμα των δοντιών
  • Πλύσιμο προσώπου
  • Πονόδοντος

Πως γίνεται η διάγνωση

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση για τη διάγνωση της νευραλγίας τριδύμου. Ωστόσο οι ασθενείς οδηγούνται τις περισσότερες φορές σε έλεγχο με αξονική και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, προκειμένου να αποφευχθεί η ύπαρξη κάποιας άλλης παθολογίας που μπορεί να προκαλεί τον πόνο. Ο πιο ασφαλής τρόπος διάγνωσης είναι η λήψη αναλυτικού ιστορικού, ο χαρακτήρας του πόνου και τι οδηγεί στην ύφεση- ανακούφιση από αυτόν.

Υπάρχει θεραπεία για τη νευραλγία τριδύμου;

Ναι και μπορεί να είναι είτε φαρμακευτική είτε χειρουργική. Η φαρμακευτική θεραπεία είναι η ίδια με την αντίστοιχη της επιληψίας, ώστε να αποφεύγονται οι κρίσεις. Θεωρείται ότι η νευραλγία του τριδύμου είναι μια διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος από το πρόσωπο, όπως η επιληψία είναι διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος από τον εγκέφαλο.

Η χειρουργική θεραπεία από την άλλη, ακολουθεί σε περίπτωση που η φαρμακευτική δε φέρει αποτέλεσμα ή έχει ανεπιθύμητες ενέργειες. Το χειρουργείο για νευραλγία τριδύμου μπορεί να έχει τις εξής μορφές:

  • Ριζοτομή (διατομή της ρίζας του νεύρου)
  • Ριζοτομή με χρήση ραδιοσυχνοτήτων
  • Μικροαγγειακή αποσυμπίεση (επέμβαση Janetta)

Write A Comment