Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Φέτος τη γιορτάζουμε αλλιώς! - TFM.gr

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020, φέτος ίσως είναι πράγματι μία μικρή γιορτή για το περιβάλλον, που πήρε μία μεγάλη ανάσα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το 2020 είναι η βιοποικιλότητα.

«Επείγουσα και υπαρξιακή» χαρακτηρίζεται η αγωνία των ανθρώπων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, με ιδιαίτερη αναφορά στις εκτεταμένες πυρκαγιές της Αυστραλίας, του Αμαζονίου και της Καλιφόρνιας, αλλά και φυσικά στην παγκόσμια πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Οι περιπτώσεις αυτές, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, «καταδεικνύουν την αλληλεξάρτηση των ανθρώπων και των ιστών της ζωής, μέσα στην οποία υπάρχουν».

Μαθήματα περιβάλλοντος από τον Covid-19

Η παύση σχεδόν κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας εξαιτίας του Covid-19, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των παγκόσμιων ρύπων CO2 κατά 17% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2019, ενώ σε μεμονωμένες χώρες έφτασε μέχρι το -26%.

Και ενώ τα δελφίνια και οι κύκνοι μπορεί να μην επέστρεψαν στα κανάλια της Βενετίας (όπως έγινε viral), το βέβαιο είναι ότι είδαμε το περιβάλλον να παίρνει μία βαθιά ανάσα που τόσο είχε ανάγκη.

Εμείς κατεβάζαμε ρυθμούς, το περιβάλλον ανέβαζε!

“Τα οφέλη ήρθαν ουσιαστικά από το γεγονός ότι ολόκληρος ο πλανήτης πλέον, μένει στο σπίτι για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα. Το τελευταίο βέβαια δε φτάνει για να καταπολεμήσουμε για παράδειγμα, την κλιματική αλλαγή, αλλά βοηθάει.”, λέει ο Περιβαλλοντολόγος Γιώργος Ηλιόπουλος.

Όσο για το ποιοι είναι οι περιορισμοί, που “έκαναν καλό” στο περιβάλλον;

“Κυρίως οι περιορισμοί στο κομμάτι των εκπομπών και στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Η μείωση των μετακινήσεων για εργασία, διασκέδαση και άλλες δραστηριότητες, είχαν ως αποτέλεσμα λιγότερη καύση ορυκτών καυσίμων όπως βενζίνη και πετρέλαιο άρα και λιγότερες εκπομπές αερίων ρύπων στην ατμόσφαιρα. Επομένως μιλάμε για έναν περιορισμό όσων προκάλεσαν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.”

Συγκεκριμένα στην Αθήνα, έχουμε λιγότερο νέφος και πιο καθαρό αέρα. Ένα ακόμη σημείο που αξίζει να τονίσουμε, είναι η μείωση του θορύβου, της ηχορύπανσης.

“Έξω από τις πόλεις τώρα, έχουμε μείωση και στους ρύπους από τα αεροπορικά ταξίδια, έως και 80%, και από τις θαλάσσιες μεταφορές!”

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Η ευκαιρία είναι μπροστά μας!

Τις ευκαιρίες λένε πως πρέπει να τις αρπάζουμε. Γι’ αυτό και εμείς προτείνουμε να απολαύσουμε τα οφέλη που παρατηρήσαμε στο περιβάλλον μας μετά το παγκόσμιο lockdown, αλλά να μην ξεχάσουμε το πόσο ανάγκη είχε αυτή την ανάσα. Μπορεί να του τη δώσαμε βίαια για εμάς, αλλά η ανθρωπότητα έχει τώρα μία δεύτερη ευκαιρία να προσφέρει στο περιβάλλον.

Να θυμάσαι ότι πατήσαμε σε όλα, και στο θέμα του περιβάλλοντος, ένα Restart. Μην πας πίσω!

Να θυμάσαι πως το περιβάλλον μάς χρειάζεται καθημερινά. Μην περιμένεις να προσφέρεις μία φορά τον χρόνο!

Να θυμάσαι πως ο πλανήτης είναι το σπίτι όλων μας. Μην περιορίζεσαι στην καθαριότητα του δικού σου σπιτιού!

Write A Comment