Παιδιά και Κορονοϊός: Ισχύει ό,τι και για τους ενήλικες - TFM.gr

Παιδιά και κορονοϊός… Τα δεδομένα γύρω από τον Covid- 19 αλλάζουν συνεχώς. Ωστόσο σε ό,τι αφορά τα παιδιά, το αν νοσούν και κατά πόσο εύκολα μεταδίδουν έχουν ακουστεί πραγματικά πάρα πολλά.

Επειδή όμως η ομάδα του TFM υποστηρίζει πως η ζωή πρέπει να συνεχιστεί μετά το Pause που αναγκαστικά της βάλαμε κι έφτασε ο καιρός  να προσαρμοστούμε όλοι στα νέα δεδομένα, ρωτήσαμε τον παιδίατρο Ηλία Χαραμαρά όλα όσα θέλουμε να μάθουμε.

Πριν ξεκινήσουμε αυτό το άρθρο, να τονίσουμε για ακόμη μία φορά πως ηγνώση και η επαρκής ενημέρωση αποτελούν την καλύτερη δυνατή πρόληψη. Πλέον δε μιλάμε για μία υγιειονομική κρίση, αλλά μία νέα πραγματικότητα. Πάμε λοιπόν να την υποδεχθούμε και να τη ζήσουμε με χαρά!

Παιδιά και μετάδοση του ιού

Τι συστήνετε για τους χώρους, όπου συνωστίζονται πολλά παιδιά;

Οι κανόνες είναι κοινοί για όλους, παιδιά και ενήλικες. Κρατάμε τις ενδεικνυόμενες αποστάσεις (1,5 μέτρο), φοράμε μάσκα και πλένουμε συχνά τα χέρια μας.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε με τα παιδιά είναι η διάθεσή τους να τηρήσουν τα παραπάνω (και φυσικά η ενημέρωσή τους από τον γονέα), αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά κάτω των 2 ετών χρήζουν προσοχής με τη μάσκα.

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αναπνέουν κυρίως από τη μύτη, οπότε η μάσκα τα δυσκολεύει αρκετά.

Τα παιδιά μεταδίδουν πιο εύκολα από τους ενήλικες;

Οι γνώσεις που έχουμε γι’ αυτό τον  ιό έχουν περάσει από διάφορα στάδια, μεγάλες διαμάχες και αμφισβητήσεις. Κάθε νέο δεδομένο μάς φέρνει πιο κοντά στην αντιμετώπιση και θεραπεία της νόσου.

Σε ό,τι αφορά στα παιδιά, τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι ήπια και μοιάζουν με τα αντίστοιχα ενός κοινού κρυολογήματος, μίας γαστρεντερίτιδας, ενός απλού κρυώματος (π.χ. βήχα, πυρετό, ρινόρροια, εξάντληση, μυαλγίες με πόνο στα μπρατσάκια και τις γάμπες τους).

Επομένως ένας βρεφονηπιαγωγός ή και ο ίδιος ο γονιός- ακόμη κι ο ίδιος ο παιδίατρος- ενδέχεται να μη δώσει την πρέπουσα σημασία. Κι εκεί είναι που γίνεται η μετάδοση.

Σε γενικές γραμμές πάντως η νοσηρότητα και κατά συνέπεια η θνησιμότητα των παιδιών από τον κορονοϊό είναι συντριπτικά μικρότερη συγκριτικά με την αντίστοιχη των ενηλίκων, σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι σήμερα.

Τώρα που άνοιξαν όλοι οι χώροι για παιδιά, από τα σχολεία μέχρι τους παιδότοπους, ποια είναι η δική σας οδηγία ως παιδίατρος;

Αυξημένη εγρήγορση κι ένστικτο επαγρύπνησης για όλα τα πιθανά συμπτώματα, ακόμη κι αν μας φαίνονται κοινά. Ζητούμε ιατρική βοήθεια από τον παιδίατρό μας.

Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι ο παιδίατρος αποτελεί μία ειδικότητα της ιατρικής, η οποία βασίζεται κατά πολύ στην προσωπική επαφή του ιατρού με το παιδί. Το γνωρίζει και το παρακολουθεί από νεογνό έως έφηβο κι άρα έχει καλύτερη εικόνα κάθε φορά που το βλέπει.

Η απομόνωση όμως του παιδιού, όπως και η δική μας, δεν αποτελεί λύση. Τα σύγχρονα παιδιά πρέπει να διδαχθούν έτσι ώστε να γίνουν εφευρετικά τηρώντας τα μέτρα προφύλαξης. Δηλαδή παίζουμε με τους φίλους μας αλλά κρατούμε τις αποστάσεις και δεν ακουμπάμε το πρόσωπό μας.

Αντίστοιχα οι έφηβοι να βρουν έναν νέο τρόπο επικοινωνίας, ιδανικά εκτός tablet, που θα τους φέρνει κοντά με βάση τα νέα δεδομένα.

Μπορεί να μη μπορούν να πάνε σ’ ένα μπαράκι κλειστό ή σε κλαμπ, αλλά μπορούν να μαζευτούν σε μία παραλία με μουσική, φωτιά και ό,τι άλλο επιθυμούν!

Παιδιά και κορονοϊός: Τι άλλαξε στην καθημερινότητα της οικογένειας

Τελικά κάνουμε κάτι διαφορετικό από πριν, σε σχέση με τους βασικούς κανόνες υγιεινής;

Στα βιβλία της ιατρικής μάς διδάσκουν κάποιους κανόνες αντισηψίας και προστασίας από τις λοιμώξεις. Αυτά τα βλέπουμε γραμμένα στο χαρτί. Όταν τα βάζουμε στην πραγματικότητα, κι από προσωπική εμπειρία κρίνοντας, δεν τα τηρούμε 100%.

Ειδικότερα τα παιδιά έχουν μία αντικομφορμιστική κι επαναστατική διάθεση, οπότε δεν πειθαρχεί τόσο εύκολα.

Η προσωπική ανησυχία είναι για τις θερινές κατασκηνώσεις περισσότερο, όπου συγκεντρώνονται πολλά παιδιά κάθε ηλικίας και σε αυτή τη μικρή και κάπως επαναστατική κοινωνία τους δεν ελέγχονται όλες οι παράμετροι (αναπόφευκτα).

Έχετε αντιμετωπίσει κάποιο περιστατικό κορονοϊού σε παιδί ή γενικά σε μία οικογένεια, όλο αυτό το διάστημα;

Είχα υποψία για δύο ασθενείς μου, σύστησα να κάνουν το τεστ και τελικά βγήκε αρνητικό.

Το ζήτημα ξέρετε, είναι στη συνοσηρότητα. Ό,τι δηλαδή ισχύει και για τους ενήλικες. Όταν υπάρχει υποκείμενο νόσημα, π.χ. διαβήτης ή κάποιο πρόβλημα καρδιάς, τότε ναι το παιδί κινδυνεύει και χρειάζεται αυξημένη προφύλαξη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα περιστατικά που θύμιζαν το Σύνδρομο Kawasaki στο Λονδίνο, ήταν μία υπεραντίδραση του παιδικού οργανισμού στον ιό. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Άλλη μία πονεμένη ιστορία των ημερών… Ο κορονοϊός δεν προκαλεί το Σύνδρομο Kawasaki, καθώς το τελευταίο δεν προκαλείται από έναν ιό κι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Σε ό,τι αφορά τώρα στον κορονοϊό, ουσιαστικά πρόκειται για ένα πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, κατά το οποίο ο οργανισμός κατακλύζεται ξαφνικά από χιλιάδες πράγματα που αποτελούν τα λεωφορεία της φλεγμονής και δίνει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του Kawasaki. Σαν να λέμε «μεταμφιέζεται» σε αυτό το Σύνδρομο.

Παρατηρείται στα παιδιά και όχι στους ενήλικες, καθώς ο οργανισμός των παδιών είναι εντελώς διαφορετικός από τον δικό μας κι αντιδρά μ’ έναν δικό του, ξεχωριστό τρόπο.

Τα κοινά συμπτώματα με το Σύνδρομο Kawasaki είναι η αγγειίτιδα, το ξεφλούδισμα των δακτύλων και κάποια καρδιοαγγειακά. Κι αυτός είναι ο φόβος, να μην προκληθεί στεφανιαία νόσος στο παιδί!

Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι τα παιδιά έχουν κάθε φορά μία απρόβλεπτη αντίδραση. Από το πιο απλό, δηλαδή το στρες μέχρι το πιο μεγάλο όπως είναι ο καρκίνος.

Πόσο ανάγκη έχουν τα παιδιά να ανακτήσουν τις αγαπημένες συνήθειές τους;

Αρκεί να σας πω ότι μου έχει τύχει να έρθουν παιδιά στο ιατρείο μου, με αυξημένο σωματικό βάρος, με παχυσαρκία, με μπλοκαρισμένη ανάπτυξη, με ΔΕΠΥ και παιδιά που ξυπνούσαν μέσα στη νύχτα από εφιάλτες.

Τα παιδιά πέρασαν αρκετά δύσκολα αυτή την περίοδο και “πλήρωσαν” σε παγκόσμιο επίπεδο το lockdown αφού τα παραπάνω συμπτώματα παρατηρούνται στα παιδιά όλου του κόσμου.

Τέλος θα ήθελα να σημειώσω ότι οι ίδιοι οι Κινέζοι που έκλεισαν τα σχολεία τόσο καιρό για τη μη διασπορά του ιού, διαπίστωσαν ότι αυτό το μέτρο δεν επηρέασε τελικά σημαντικά τη διασπορά της νόσου.

Ηλίας Χαραμαράς

Παιδίατρος

www.iliascharamaraspediatrician.eu

Facebook

Write A Comment