Πρωτόγαλα: Τι είναι και ποια τα οφέλη του για το ανοσοποιητικό - TFM.gr

Το πρωτόγαλα είναι το γαλακτώδες υγρό που παράγεται από τους μαστούς των ανθρώπων, των αγελάδων και άλλων θηλαστικών που έχουν γεννήσει, πριν την απελευθέρωση του μητρικού γάλακτος.

Το πρωτόγαλα βοοειδών, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή των συμπληρωμάτων διατροφής, περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, αυξητικές ορμόνες, πεπτικά ένζυμα και υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, τα οποία ενισχύουν την ανοσία, καταπολεμώντας ιϊκές και βακτηριακές λοιμώξεις.

Το πρωτόγαλα που παράγεται από τις αγελάδες παστεριώνεται και υφίσταται τη διαδικασία της ξήρανσης, ώστε να καταλήξει ως συμπλήρωμα σε κάψουλα ή σκόνη.

Ποια είναι τα πολύτιμα συστατικά που περιέχει το πρωτόγαλα

Τα συστατικά που περιέχει το πρωτόγαλα, τα οποία βρίσκονται σε πολύ υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με το αγελαδινό γάλα είναι τα εξής:

  • Λακτοφερίνη: αποτελεί μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού σε βακτηριακές και ιικές λοιμώξεις. Φαίνεται να δεσμεύει τον σίδηρο και να τον στερεί από τα βακτήρια που τον χρειάζονται για την ανάπτυξή τους, να διεγείρει τη φαγοκυττάρωση, να έχει αντιική δράση και να ενισχύει τη δράση των ωφέλιμων βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα.
  • Αυξητικοί παράγοντες: είναι πλούσιο σε δύο ορμόνες, τον ινσουλινόμορφο αυξητικό παράγοντα IGF-1 και τον IFG-2 που προωθούν την ανάπτυξη.
  • Αντισώματα: είναι πλούσιο στα ΙgA, IgM, IgG  τα οποία χρησιμοποιούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση ιών και βακτηρίων.

Το πρωτόγαλα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω των πολλών αντισωμάτων που περιέχει. Μελέτες που έχουν γίνει έδειξαν ότι μετά την κατανάλωση συμπληρώματος με πρωτόγαλα, αυξήθηκε η ποσότητα των αντισωμάτων στο σάλιο αθλητών και άρα η ικανότητα αντιμετώπισης λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Οι περισσότερες μελέτες συνηγορούν υπέρ αυξημένης ανοσοαπόκρισης.

Υπάρχουν περιορισμοί στο ποιοι να λαμβάνουν το πρωτόγαλα;

  • Αντενδείκνυται σε άτομα που έχουν αλλεργία στο γάλα.
  • Μπορεί να περιέχει υπολείμματα από αντιβιοτικά και παρασιτοκτόνα, οπότε βεβαιωθείτε ότι το προϊόν που αγοράζετε δεν έχει υπολείμματα αυτών των συστατικών.
  • Να μη χορηγείται σε έγκυες και θηλάζουσες.
  • Να αγοράζετε πρωτόγαλα από αξιόπιστο προμηθευτή ώστε να μην τίθεται θέμα παστερίωσης.
  • Δεν είναι κατάλληλο για vegan.

Τα οφέλη από την κατανάλωση ενός συμπληρώματος διατροφής με πρωτόγαλα είναι πολλά, ιδιαίτερα την τωρινή χρονική περίοδο που όλοι επιθυμούμε να ενισχύσουμε την άμυνά μας ενάντια στον αόρατο εχθρό, τον νέο κορονοιό.

Σημαντικό! Πριν το προμηθευτείτε συμβουλευτείτε το διατροφολόγο ή το φαρμακοποιό σας ώστε να σας καθοδηγήσει ασφαλώς.