Ψωρίαση: Η κρυφή ασθένεια με τις πολλές διαστάσεις - TFM.gr

Η ψωρίαση παρόλο που έλκει την καταγωγή της από την αρχαιότητα, και καταγράφει μια μακρά ιστορία σε αρκετούς ασθενείς (2% – 3% του πληθυσμού και των 2 φύλων, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιών 30-39 και μεταξύ 50-69), παραμένει μια κρυφή νόσος, μια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, με πολλές διαστάσεις που είναι ακόμα άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Πολλές φορές και με μεγάλη παρανόηση, συνδέεται με την ψώρα. Προσοχή όμως! Η ψωρίαση είναι μια ασθένεια του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ η ψώρα, είναι μια μεταδοτική πάθηση του δέρματος, που χαρακτηρίζεται από πολύ έντονο κνησμό.

Τι είναι η ψωρίαση

Η ψωρίαση αποτελεί μία πολυπαραγοντική νόσο, με κληρονομική προδιάθεση και συμπτώματα που περιλαμβάνουν περιγεγραμμένες, ερυθηματώδεις πλάκες. Οι τελευταίες καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια, φολίδες και συχνά συνδέονται με κνησμό.

Οι ψωριασικές βλάβες εμφανίζονται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, τους αγκώνες, τα γόνατα και αλλού, έτσι που να μας επιτρέπει να μιλάμε είτε για εντοπισμένες βλάβες, είτε για εκδήλωση μιας βαριάς γενικευμένης νόσου.

Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Η ύπαρξη της ψωρίασης συνεπάγεται αλλαγές στην καθημερινότητα του ασθενούς. Αυτό δε σχετίζεται μόνο με την ιατρική παρακολούθηση και τη φαρμακευτική αγωγή μιας χρόνιας νόσου, δηλαδή την εφαρμογή φαρμάκων τοπικά στο δέρμα, τη χρήση φωτοθεραπείας και τη χορήγηση φαρμάκων (είτε από το στόμα είτε σε ενέσιμη μορφή).

Σχετίζεται λοιπόν, κατά κύριο λόγο, με τις ψυχολογικές μεταπτώσεις ενός ανθρώπου που παρακολουθεί το δέρμα του να αλλάζει αισθητικά.

Σε κάθε περίπτωση, η διάγνωση της νόσου γίνεται από Δερματολόγο με την κλινική εξέταση του δέρματος. Ενδέχεται στις περιπτώσεις που η νόσος εξελίσσεται, να συσταθεί βιοψία του προσβεβλημένου δέρματος.

Πολλοί ασθενείς αδυνατούν να αποδεχτούν τη νέα τους εικόνα και τις «σωματικές ατέλειες» που είναι πλήρως αντιληπτές αφού το όργανο που προσβάλλεται, είναι το δέρμα (άμεσα ορατό).

Αποτέλεσμα τέτοιων δυσάρεστων σκέψεων είναι οι:

 • Συναισθηματικές εξάρσεις
 • Κατάθλιψη
 • Θυμός
 • Χαμηλή αυτο-εκτίμηση
 • Συστολή για το σώμα
 • Άρνηση για κοινωνικές συναναστροφές
 • Μοναχικότητα
 • Αυξημένο άγχος και stress

Με αυτά τα δεδομένα, ο θεράπων ιατρός καλείται να αντιμετωπίσει έναν ασθενή που δεν πάσχει μόνο στο δέρμα αλλά κυρίως στην ψυχολογία του. Γι’ αυτό η συστηματική επικοινωνία, η ειλικρινής περιγραφή των προσωπικών θεμάτων, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και ο σεβασμός των δύο μελών είναι βασικές προϋποθέσεις για την επιλογή της σωστής θεραπείας.

Κοινός στόχος πέρα από την ενημέρωση και την περίθαλψη, είναι η καλή ποιότητα ζωής, η επαναφορά μίας υψηλούς αυτοεκτίμησης, η εξωστρέφεια, η ομαλή κοινωνική προσαρμογή και η αποδοχή μιας καινούργιας εικόνας, που δε θα θλίβει. Αντίθετα αποτελί κίνητρο για μια καινούργια ζωή!

Μην ξεχνάμε: Για την ψωρίαση, υπάρχει πλέον αντιμετώπιση, αρκεί να αποταθούμε στο Δερματολόγο μας.   

Η Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη είναι:

 • Διδάκτωρ Μsc, Iατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Τ. Επιστημονικός Συνεργάτης «Νοσ. Α. Συγγρός»
 • Μέλος Ευρωπαικής Ακαδημίας Δερματολόγων -Αφροδισιολόγων
 • Μέλος CAMIG

Ιατρείο:  Φοίβης 46, Γλυφάδα, 210 8985811

Facebook

Instagram

Write A Comment