Συμπτώματα ίωσης και Πονόλαιμος: Έτσι τα προλαβαίνουμε! - TFM.gr

Ο πονόλαιμος όπως και άλλα συμπτώματα ίωσης δε σημαίνουν απαραίτητα ότι έχουμε κορονοϊό. Θα ξεκινήσουμε αυτό το άρθρο, με μία φράση του λοιμωξιολόγου Σ. Τσιόρδα, “Δεν είναι μόνο ο νέος ιός που προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα αφού εξακολουθεί να υπάρχει και η γρίπη”. Επομένως, τηρούμε πάρα πολύ πιστά τα μέτρα προστασίας αλλά φροντίζουμε να προστατέψουμε τον οργανισμό μας από κάθε ίωση και ιό. Μπορεί να μην είναι κορονοϊός, αλλά ο τελευταίος θα χαρεί ιδιαίτερα αν βρει το ανοσοποιητικό μας αποδυναμωμένο.

Πονόλαιμος: Πολλές ιώσεις ξεκινούν μαζί του

Αρκετές από τις ιώσεις, εποχικές ή μη, ξεκινούν δίνοντας συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημά μας. Λένε πως ακόμη και ο επικίνδυνος ιός του κορονοϊού παραμένει στον λαιμό μας για τέσσερις ημέρες πριν την εκδήλωσή του με άλλα συμπτώματα όπως είναι για παράδειγμα ο πυρετός.

Αυτό που έχουμε να κάνουμε λοιπόν, είναι να αποτρέψουμε τον πονόλαιμο και άλλα παρόμοια συμπτώματα ίωσης. Πως θα επιτευχθεί αυτό;

  1. Κάνουμε πρωί- βράδυ γαργάρες με αλατόνερο και μάλιστα με χλιαρό νερό.
  2. Αν αισθανθούμε κάποια ενόχληση ή πόνο στον λαιμό, παίρνουμε παστίλιες για τον λαιμό συνδυαστικά μ’ ένα ειδικό spray.
  3. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα ενταθούν, ρωτάμε τον οικογενειακό γιατρό ή φαρμακοποιό μας και εφόσον μας το συστήσει, λαμβάνουμε ένα ειδικό σιρόπι.
  4. Σε περιπτώσεις κρύου λόγω χαμηλής θερμοκρασίας/ κρυολογήματος φροντίζουμε ο λαιμός και το στέρνο μας να είναι ζεστά.

Τι μπορώ να κάνω προληπτικά

Οι γαργάρες με αλατόνερο αποτελούν σίγουρα έναν καλό τρόπο “καθαρισμού” του λαιμού μας, χωρίς την απαραίτητη χορήγηση κάποιου φαρμάκου (εφόσον δεν υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα). Το ίδιο και οι οδηγίες να κρατάμε ζεστό και προστατευμένο τον λαιμό μας.

Αν θέλουμε μία επιπλέον προστασία τόσο για τον πονόλαιμο όσο και γενικά, ειδικά τώρα με τον κορονοϊό, μπορούμε να προμηθευτούμε μία υποστηρικτική θεραπεία κατά των ιογενών λοιμώξεων της ανώτερης αναπνευστικής οδού δηλαδή από τη μύτη ή το στόμα. Πως λειτουργούν αυτές οι θεραπείες; Μειώνουν τη διάρκεια και την ένταση του κοινού κρυολογήματος και της γριπώδους συνδρομής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, επιτρέπεται η χρήση τους και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Ανάλογες υποστηρικτικές θεραπείες, οι οποίες να τονίσουμε πως δεν περιέχουν συντηρητικά, είναι κατάλληλες για τα παιδιά, ηλικία 1 έτους και άνω.