Στα χιόνια με τον σκύλο μας: Τι πρέπει να γνωρίζουμε - TFM.gr
ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Στα χιόνια με τον σκύλο μας: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Στα χιόνια με τον σκύλο , μία παραμυθένια εικόνα γεμάτη παιχνίδι και χαρά όπως παλιά που ήμασταν παιδιά… Αυτές τις κρύες ημέρες παίρνουμε τους τετράποδους φίλους μας και βγαίνουμε στο χιόνι για παιχνίδι. Τους αφήνουμε εκτός σπιτιού, ΜΟΝΟ για παιχνίδι. Δεν αφήνουμε τα κατοικίδιά μας στην αυλή ή το μπαλκόνι!

Ας μην ξεχνάμε πως τα κατοικίδιά μας, αλλά και τα αδέσποτα ζώα, κρυώνουν όπως κι εμείς. Πεινούν πιο πολύ λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, όπως κι εμείς. Διψούν όπως κι εμείς. Έχουν ανάγκη από τη ζεστασιά για να ανακτήσουν τη φυσιολογική θερμοκρασία τους, όπως κι εμείς… Οι κίνδυνοι από το κρύο για τα ζώα που δεν είναι συνηθισμένα σε αυτό, είναι ορατοί και πραγματικοί. Τρεις συνηθισμένους αποτελούν το κρυολόγημα, η πνευμονία, η υποθερμία και η καρδιακή ανακοπή.

Στα χιόνια με τον σκύλο: Προετοιμαζόμαστε καλά πριν βγούμε

1. Φροντίζουμε ο σκύλος μας να έχει κομμένα νύχια, έτσι ώστε να μπορεί να διατηρεί την ισορροπία του στο ολισθηρό έδαφος.

2. Προστατεύουμε τα πατουσάκια του σκύλου μας από τον πάγο, είτε με ειδικά παπουτσάκια είτε βάζοντας λίγη βαζελίνη πριν την επαφή με το χιόνι. Εναλλακτικά υπάρχει και το ειδικό βαλσαμόχορτο για τα πατουσάκια. Εννοείται, πως επιστρέφοντας σπίτι στεγνώνουμε καλά με μία πετσέτα και φροντίζουμε για ένα ζεστό περιβάλλον (ακόμη κι αν χρειαστεί να ανάψουμε τη σόμπα ή να κάνουμε πιστολάκι στο κατοικίδιό μας).

3. Το κρυολόγημα αποτελεί απειλή και για τους τετράποδους φίλους μας. Επομένως το πουλοβεράκι ή ακόμη καλύτερα το αδιάβροχο μπουφανάκι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι υπερβολή.

4. Το φαγητό θα του αυξήσει την όρεξη και θα του δώσει ενέργεια. Η σωστή στιγμή να φάει, λοιπόν, το φαγητό του είναι μισή ώρα πριν την βόλτα ή αν αντέχει μετά το παιχνίδι στα χιόνια.

Φροντίζουμε τα αδέσποτα ζώα τις κρύες ημέρες του χιονιά

Η σύγχρονη Μήδεια των καιρικών φαινομένων μπορεί πράγματι να σκοτώσει τα αδέσποτα ζωάκια. Αν λοιπόν παρατηρήσετε κάποιο ζώο να είναι στο κρύο, στη βροχή ή στο χιόνι, προσπαθήστε να του φτιάξετε ένα ζεστό κι αδιάβροχο σπιτάκι από χαρτόκουτο, κουβερτούλα ή άλλο ζεστό ύφασμα για το εσωτερικό και μία νάιλον σακούλα στην εξωτερική πλευρά της κούτας για να μη βρέχεται. Στη συνέχεια δώστε τους ζεστό φαγητό και νεράκι. Αν όμως παρατηρήσετε κάποιο ζώο να υποφέρει από το κρύο, να έχει κοκκαλώσει ή να τρέμει, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποια φιλοζωική ή ακόμη καλύτερα σ’ έναν κτηνίατρο.

Ορισμένες άμεσες λύσεις για να επαναφέρετε τη φυσιολογική θερμοκρασία ενός αδέσποτου ζώου αποτελούν η τριβή με κουβερτούλες, η θερμοφόρα και το σεσουάρ δηλαδή το πιστολάκι. Απλά πράγματα, απλές κινήσεις που μπορούν να μας φτιάξουν την ημέρα χαρίζοντας ξανά τη ζωή.

Write A Comment