Στοματική υγιεινή: Τα λάθη που κάνουμε καθημερινά - TFM.gr
ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Στοματική υγιεινή: Τα λάθη που κάνουμε καθημερινά

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Η σωστή άσκηση της στοματικής υγιεινής καθημερινά είναι το Α και το Ω για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών, των ούλων και του στόματός μας.

Ωστόσο, είναι γεγονός πως οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής μας είναι τόσο γρήγοροι, που συχνά η άσκηση της στοματικής μας υγειινής παραμελείται και εκτελείται εσφαλμένα, με αποτέλεσμα τα δόντια και τα ούλα μας να είναι επιρρεπή σε νοσήματα, όπως η τερηδόνα και η ουλίτιδα.

Ποιά λοιπόν είναι τα 5+1 λάθη που κανουμε στην άσκηση της στοματικής μας υγιεινής καθημερινά, χωρίς πολλές φορές να τα γνωρίζουμε;

Τα λάθη που κάνουμε για την περιποίηση των δοντιών μας

  1. Πλένουμε τα δόντια μας μόνο μια φορά την ημέρα
  2. Δυστυχώς μια φορά δεν επαρκεί για να αφαιρεθούν αποτελεσματικά τα μικρόβια και τα υπολείμματα των τροφών. Είναι απαραίτητο το βούρτσισμα 2-3 φορές την ημέρα και για περίπου 2 λεπτά τη φορά για να έχουμε ένα καθαρό και υγιές στόμα.
  3. Δεν πλένουμε με σωστή τεχνική
  4. Είναι ζωτικής σημασίας να πλένουμε όλες τις επιφάνειες των δοντιών- εξωτερικά, εσωτερικά και μασητικά-, με ήπιες κυκλικές κινήσεις της οδοντόβουρτσας, η οποία πρέπει να τοποθετείται στην ένωση δοντιών – ούλων με γωνία 45 περίπου μοιρών. Η χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας κάνει το βούρτσισμα πιο εύκολο για άτομα που δυσκολεύονται σε αυτό.
  5. Δε χρησιμοποιούμε το νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια
  6. Η οδοντόβουρτσα μόνη της δεν μπορεί να καθαρίσει τις δύσκολες περιοχές ανάμεσα στα δόντια μας, οπότε είναι απαραίτητη η χρήση του νήματος ή των μεσοδοντίων μια φορά την ημέρα για την απόλυτη καθαριότητα.
  7. Ξεχνάμε να αλλάξουμε την οδοντόβουρτσά μας
  8. Είναι σημαντικό να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας ανα 2 μήνες, ιδίως αν βλέπουμε τους θυσσάνους της να έχουν παραμορφωθεί, όπως επίσης και σε περιπτώσεις που έχουμε πρόσφατα νοσήσει από γρίπη, κορωνοιό ή και απλό κρυολόγημα.
  9. Χρησιμοποιούμε καθημερινά στοματικό διάλυμα αντι του βουρτσίσματος
  10. Το στοματικό διάλυμα δε μπορεί να αντικαταστήσει το βούρτσισμα, είναι ενα συμπληρωματικό μέσο, του οποίου η χρήση πρέπει πάντα να γίνεται με βάση τις οδηγίες που έχετε από τον οδοντίατρό σας.

Στοματική υγιεινή: Παραμελούμε τη γλώσσα μας


Η γλώσσα μας φέρει ανατομικές δομές, όπως σχισμές, που ευνοούν τη συγκράτηση μικροβίων και τροφών, με αποτέλεσμα την κακοσμία του στόματος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον καθαρισμό της γλώσσας απο μέσα προς τα έξω με την οδοντόβουρτσα ή και με κάποιο ειδικό ξέστρο μία ή δύο φορές την ημέρα.

Τηρήστε ευλαβικά τη στοματική σας υγιεινή και χαμογελάστε ελεύθερα με σύμμαχο τον οδοντίατρό σας.

www.delakadental.com

Write A Comment