Αρθρώσεις: Το υαλουρονικό «κουνάει το μαντήλι» στην οστεοαρθρίτιδα - TFM.gr

Το υαλουρονικό οξύ το γνωρίζουμε όλοι και εκείνο δε σταματάει να μας εντυπωσιάζει με τα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει. Αυτή τη φορά τα αγαθά του “πολεμούν” την οστεοαρθρίτιδα και άλλα προβλήματα στις αρθρώσεις μας.

Το Medical Pharamaquality Syalox 300 Plus αποτελεί ένα συμπλήρωμα διατροφής, για την αντιμετώπιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων και επιπτώσεων της οστεοαρθρίτιδας. Χάρη στα 300 mg υαλουρονικό οξέος υψηλού μοριακού βάρους που περιέχει, αλλά και στο εκχύλισμα Boswelia βοηθάει αποτελεσματικά και άμεσα στις περιπτώσεις δυσκαμψίας και ήπιων ενοχλήσεων των αρθρώσεων στα γόνατα, τους ώμους, στα ισχία μέχρι και στα δάχτυλα!

Οστεοαρθρίτδα; Πρέπει να γνωρίζεις το Syalox!

  • Βελτιώνει την κινητικότητα των αρθρώσεων
  • Εξασφαλίζει ότι τα συστατικά του φτάνουν αναλλοίωτα στις αρθρώσεις, αφού δε διασπώνται από τα οξέα του στομάχου
  • Περιέχει συστατικά υψηλής ποιότητας και επαρκούς ποσότητας για άμεση δράση
  • Το υαλουρονικό οξύ έιναι προϊόν βιοσύνθεσης ευρωπαϊκού εργαστηρίου με μοριακό βάρος >2 εκ daltons, δηλαδή παρόμοιο με το φυσικό υαλουρονικό οξύ που περιέχει το σώμα μας.
  • Πρόκειται για ένα προϊόν 99% καθαρό, ώστε να μην προκαλεί αλλεργίες
  • Ξεχωρίζει για την πατενταρισμένη τεχνολογία τριπλής επίστρωσης (γι’ αυτό φτάνει αναλλοίωτο στις αρθρώσεις)
  • Το συστατικό Boswellia που περιέχει, είναι ένα φυτικό αντιφλεγμονώδες χωρίς καμία ανεπιθύμητη ενέργεια και περιορισμούς, όπως έχουν τα φαρμακευτικά αντιφλεγμονώδη.

Εκτός από το πόνο το Syalox 300 Plus βοηθάει στην αντιμετώπιση και άλλων συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, όπως  είναι η φλεγμονή και το πρήξιμο των αρθρώσεων. Συστήνεται από τους ειδικούς για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος, οστεοαρθρίτιδα χεριών και την οστεοαρθρίτιδα ισχίου.

Το Syalox® 300 Plus μπορεί να ληφθεί μόνο του ή με άλλα φάρμακα (π.χ. με προϊόντα τοπικής έγχυσης) και είναι κατάλληλο για όλα τα άτομα με προβλήματα στις αρθρώσεις.

Το υαλουρονικό οξύ

Η δομή του μορίου της υαλουρονάνης ή όπως ονομάστηκε στη συνέχεια υαλουρονικό οξύ (YO) είναι εξαιρετικά απλή. Αποτελείται από δύο σάκχαρα το γλυκουρονικό οξύ και την Ν-ακετυλο-γλυκοζαμίνη, στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους, τα οποία επαναλαμβάνονται συνεχώς πολυάριθμες φορές (μέχρι και 25.000 φορές) σε μια γραμμική αλληλουχία. Οσες περισσότερες οι επαναλήψεις τόσο μεγαλύτερο το βάρος του μορίου που στην φυσική του κατάσταση κυμαίνεται από 1.500.000 μέχρι και 4.000.000 και πλέον daltons στον άνθρωπο (ένα dalton  ισούται με την μάζα ενός μορίου υδρογόνου).

Η δομή αυτή προσφέρει και την πιο χαρακτηριστική ιδιότητα του YO, την δυνατότητά του δηλαδή να κατακρατά τεράστιες ποσότητες νερού, μέχρι και 1000 φορές το βάρος του. Πιστεύεται ότι ένα γραμμάριο YO κατακρατά περίπου 6 λίτρα νερού. Η μοναδική αυτή ικανότητα του YO δικαιολογεί την παρουσία του σε πολλά όργανα του οργανισμού, όπως το δέρμα, τις αρθρώσεις, τον οφθαλμό, τα αγγεία, τον εγκέφαλο, την καρδιά, το σπέρμα και το ωάριο.

Το μόριο του ΥΟ συντίθεται στα αντίστοιχα κύτταρα των ιστών των σπονδυλωτών από ειδικές συνθετάσες και εκλύεται στη συνέχεια στο εξωκυτταρικό περιβάλλον. Ενα άτομο 70 κιλών περιέχει στο σώμα του περίπου 15 γραμμάρια YO. Το ένα τρίτο του συνολικού YO του σώματος αντικαθίσταται κάθε ημέρα. Ειδικές υαλουρονιδάσες το αποδομούν σε μικρότερα μόρια και έτσι αποβάλλεται από τον οργανισμό. Χρόνος ημιζωής περίπου τρεις ημέρες. Μετά την ηλικία των 65 ετών έχει παραμείνει  μόνο το 10% του YO του σώματος που υπήρχε την παιδική ηλικία (https://www.hyalogic.com/main/about-hyaluronic-acid)..

Ο ρόλος του ΥΟ στις αρθρώσεις μας

Είναι γνωστό ότι στις αρθρώσεις, το ΥΟ ευρίσκεται σε αφθονία και αποτελεί το κύριο συστατικό του αρθρικού υγρού. Το ποσό του κυμαίνεται από 2,5-3,5 mg/ml. Παράγεται από τα υμενοκύτταρα τύπου Β του αρθρικού υμένα και εκλύεται στο εσωτερικό της άρθρωσης. Κατανέμεται στον αρθρικό υμένα, τον αρθρικό χόνδρο και στο αρθρικό υγρό. Ο ρόλος του είναι πολλαπλός:

1) Μεταφέρει μικρού μοριακού βάρους μεταβολίτες και τροφικά συστατικά, κυρίως σάκχαρο από το αρθρικό υγρό στον αρθρικό χόνδρο αλλά και άχρηστα μεταβολικά παράγωγα  του μεταβολισμού των χονδροκυττάρων, διαμέσου του αρθρικού υγρού, προς το αγγειακό δίκτυο του αρθρικού υμένα για να αποβληθούν από τον οργανισμό. Η μεταφορά αυτή υποβοηθείται από την κίνηση της άρθρωσης.

2) Το ΥΟ λόγω της σημαντικής υξώδους υφής του, παρεμβαίνοντας ανάμεσα στις αρθρικές επιφάνειες, λειτουργεί σαν λιπαντικό, αλλά και απορροφά τους κραδασμούς  που εξασκούνται κατά την κίνηση της άρθρωσης, ιδιαίτερα στις στηρικτικές αρθρώσεις, όπως είναι αυτή του γόνατος.

3) Το ΥΟ διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τροποποιώντας την φλεγμονώδη αντίδραση, μόνο όμως όταν διαθέτει μεγάλο μοριακό βάρος. Ακόμη  φαίνεται ότι διαθέτει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες (Asari, A., et al. 2010).

4) Το ΥΟ οξύ ακόμη αποτελεί και δομικό συστατικό των πρωτεογλυκανών, των μορίων δηλαδή που ευρίσκονται μέσα στον αρθρικό χόνδρο, για να κατακρατούν νερό και ενισχύουν την ελαστικότητα του αρθρικού χόνδρου. Η παρουσία του βοηθά στην σύνθεση και συσσωμάτωσή τους. Χωρίς τις πρωτεογλυκάνες ο αρθρικός χόνδρος χάνει την ελαστικότητά του, αποκτά ρήγματα σε κάθε κίνηση της άρθρωσης και τελικά καταστρέφεται και η άρθρωση καταλήγει στην Οστεοαρθρίτιδα (Altman R.D., et al.  2015).

Με την πάροδο της ηλικίας αλλά και κάτω από την επίδραση διαφόρων εξωγενών παραγόντων, στις αρθρώσεις όχι μόνο δημιουργείται μείωση της παραγωγής ΥΟ, αλλά και αυτό το ολίγο που παράγεται, έχει μικρό μοριακό βάρος. Η μείωση του μοριακού του βάρους βαθμιαία προκαλεί μείωση της ιξωδοελαστικότητάς του και των ρεολογικών, αμυντικών και τροφικών ιδιοτήτων του. Η άρθρωση δεν προστατεύεται πλέον και προοδευτικά καταστρέφεται δημιουργώντας τις εκφυλιστικές βλάβες της Οστεοαρθρίτιδας.

Επομένως η χορήγηση Yαλουρονικού οξέος, αποτελεί μια απλή θεραπεία υποκατάστασης, δηλαδή ό,τι λείπει, αντικαθίσταται με το εξωγενώς χορηγούμενο φάρμακο.

Πως να χρησιμοποιήσεις το Syalox αν πονάς στις αρθρώσεις

Κάθε συσκευασία του συγκεκριμένου συμπληρώματος διατροφής έχει 20 δισκία. Ο ενδεικνυόμενος τρόπος χρήσης του είναι ένα δισκίο την ημέρα και μάλιστα προτιμότερο να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια των γευμάτων με τη συνοδεία άφθονου νερού.  Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να ρωτήσετε έναν από τους εξειδικευμένους φαρμακοποιούς του ToFarmakeioMou.gr, τους οποίους μπορείτε να ζητήσετε τόσο στο ηλεκτρονικό όσο και στα φυσικά καταστήματά μας.

ΥΟ: Συμβάλλει στη λειτουργικότητα της άρθρωσης;

Πολύ πρόσφατα (2017) η Ευρωπαϊκή Εταιρεία που μελετά την Κλινική και Οικονομική πλευρά της Οστεοαρθρίτιδας και της Οστεοπόρωσης (European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis and Osteoarthritis (ESCEO) σε μια προσπάθεια να επιλύσει ένα πρόβλημα που διαρκεί χρόνια δημιούργησε μια επιτροπή, η οποία ανέλαβε να αναλύσει όλες τις μελέτες που έχουν σχέση με την ενδαρθρική χορήγηση Υαλουρονικού οξέος στο γόνατο και να δημοσιεύσει μια γνωμάτευση που θα αποτελεί και την επίσημη άποψη της ESCEO για το συγκεκριμένο θέμα.

Πράγματι η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του θέματος από Αμερικανικής πλευράς κυμαινόνταν από την άποψη «κάνει καλό» μέχρι την άποψη «δεν κάνει τίποτε» και συνιστούσαν την χρήση του μόνο σε περιπτώσεις που ο ασθενής δεν θέλει ή δεν πρέπει να κάνει εγχείρηση, δηλαδή Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος.

Η ευρωπαϊκή ομάδα αφού ανέλυσε 15 μετααναλύσεις/ανασκοπήσεις κατέληξε ότι η χορήγηση ενδαρθρικών εγχύσεων υαλουρονικού οξέος δεν διαφέρει ιδιαίτερα, στον πόνο, την δυσκαμψία και την κινητικότητα, από την συνεχή χορήγηση ΜΣΑΦ για 1 έως 3 μήνες και είναι καλύτερες στον πόνο από την ενδαρθρική έγχυση κορτικοειδών για τους επόμενους 1 έως 6 μήνες. Ακόμη τόνισε ότι οι διαφορές αποτελεσματικότητας μεταξύ των διαφόρων μελετών, που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα, οφείλονταν περισσότερο σε διαφορετική επιλογή της βαρύτητας της πάθησης μεταξύ των ασθενών. Επομένως αντί να χορηγούμε χρονίως αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή/και κορτιζόνη, με τις γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειές τους, καλόν είναι να χορηγούμε Υαλουρονικό οξύ.

Μετά από αυτή τη εκτίμηση το Υαλουρονικό οξύ επανήλθε δριμύτερο στην θεραπευτική μας φαρέτρα για την αντιμετώπιση της Οστεοαρθρίτιδας του γόνατος (Cooper C., et al. 2017).

Ευχαριστούμε τον Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, ρευματολόγο και Δρ. του Πανεπιστημίου Αθηνών και Παρισίων, για την επιστημονική συμβολή του στο άρθρο μας.