Βιταμίνες και Κορονοϊός: Πόσο μας βοηθούν τελικά; - TFM.gr

Οι βιταμίνες βοηθούν γενικά τον οργανισμό μας στις δύσκολες συνθήκες. Είτε μιλάμε για καιρικές, για παράδειγμα για τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, είτε για μία περίοδο αυξημένης κόπωσης είτε για την περίπτωση της έξαρσης των ιών και ιώσεων.

Ο κορονοϊός ωστόσο αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση, όπως όλοι γνωρίζουμε, η οποία προβληματίζει ακόμη και τους ίδιους τους επιστήμονες. Κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι οι βιταμίνες προλαμβάνουν τον επικίνδυνο ιό, αλλά οι ειδικοί συστήνουν τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όσο πιο δυνατοί είμαστε, τόσο λιγότερο μάς απειλεί ο Covid- 19.

Μάλιστα έχουμε αναφέρει επανειλημμένα πως ο κορονοϊός αποτελεί μία άριστη ευκαιρία για να φροντίσουμε περισσότερο τον εαυτό μας στην καθημερινότητα, προσφέροντάς του απλόχερα όλα όσα χρειάζεται για να έχει καλή υγεία και ενέργεια. Υπενθυμίζουμε:

  • Αυξημένη ενυδάτωση (ο κορονοϊός αγαπάει την ξηρότητα στο λαιμό μας)
  • Ποιοτικό ύπνο
  • Ισορροπημένη διατροφή
  • Συστηματική άσκηση
  • Ηρεμία και διαχείριση του stress, που βλάπτει το ανοσοποιητικό
  • Σωστή αναπνοή
  • Προστασία με μάσκα, αποφυγή συνωστισμού και συχνό πλύσιμο των χεριών μας

Τι σημαίνει ισορροπημένη διατροφή για τον κορονοϊό;

Ό,τι σημαίνει για όλους τους ιούς και τις ιώσεις, δηλαδή πολύ νερό, γεύματα πλούσια σε λαχανικά και φρούτα εποχής, άπαχη πρωτεϊνη και προβιοτικά. Τα  τελευταία εκτός από ένα αντίστοιχο συμπλήρωμα διατροφής, τα βρίσκουμε στο γιαούρτι και άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Η ομάδα του TFM εντάσσει στην ισορροπημένη διατροφή και τις βιταμίνες. Πρώτες στη μάχη κατά του κορονοϊού ρίχνονται η βιταμίνη D και η βιταμίνη C. H C μάλιστα είναι γνωστή για την ενίσχυση που παρέχει στον οργανισμό μας, αλλά κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι είναι σε θέση να προλάβει αποτελεσματικά τον Covid- 19. Ωστόσο οι ειδικοί συστήνουν, με την αντίστοιχη καθοδήγηση για δοσολογία από τον παθολόγο, αυξημένες δόσεις βιταμίνης C.

Εκείνη η βιταμίνη που φαίνεται πως έχει αυξημένη θωράκιση έναντι του ιού, είναι η βιταμίνη D. Μπορεί οι ημέρες ηλιοθεραπείας να τελείωσαν μαζί με το καλοκαίρι, αλλά η βιταμίνη D εξακολουθεί να αποτελεί βασική ανάγκη του σώματός μας.

Αποδεδειγμένα η βιταμίνη D και η καθημερινή πρόσληψή της από τη διατροφή μας, μειώνει τις πιθανότητες προσβολής από αναπνευστική ίωση κατά 50%, δηλαδή πάρα πολύ! Αν σκεφτούμε λοιπόν πως ο κορονοϊός προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας οργανισμός με επάρκεια βιταμίνης D έχει αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά έναν ιό σε σχέση με κάποιον που παρουσιάζει έλλειψη.

Άλλα συστατικά που συμβάλλουν στη θωράκιση του οργανισμού μας από τον κορονοϊό, είναι ο ψευδάργυργος και το κάλιο (ειδικά αν παρουσιάζουμε έλλειψη αυτού).

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για τον Covid- 19, αλλά υπάρχει πρόληψη. Ας μην την υποτιμούμε και ας φροντίσουμε τον εαυτό μας!

Write A Comment