Βιταμίνη D: 13+1 Τροφές που θα σου την ενισχύσουν - TFM.gr
ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βιταμίνη D: 13+1 Τροφές που θα σου την ενισχύσουν

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Βιταμίνη D … ποτέ δεν είναι αρκετή για τον οργανισμό μας. Παρόλο που ζούμε σε μία ηλιόλουστη χώρα, μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων παρουσιάζει έλλειψη στη γνωστή ως «η βιταμίνη του ήλιου».

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση κι επάρκεια της βιταμίνης D, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Η βιταμίνη D θωρακίζει τον οργανισμό και μας προστατεύει από διάφορες παθήσεις, ανεξαρτήτως ηλικίας. Μερικές από αυτές είναι η οστεοπόρωση, η υπέρταση, ο καρκίνος, η κατάθλιψη και η άνοια. Η ημερήσια συνιστώμενη δόση είναι τουλάχιστον 600 IU (και αντίστοιχα, 800 IU για τα άτομα 70 ετών κι άνω).

13+ τροφές για επιπλέον βιταμίνη D

  1. Κρόκος αβγού (41 IU σ’ έναν κρόκο)
  2. Γιαούρτι (80- 100 IU ανά μερίδα 180 γρ.)
  3. Γάλα πλήρες, άπαχο ή με λίγα λιπαρά (100 IU ανά ποτήρι 240ml)
  4. Γάλα αμυγδάλου (100 IU ανά ποτήρι 240ml)
  5. Φρέσκο ψάρι (425 IU σ’ ένα φιλέτο σολομό 90 γρ./ 547 IU σ’ ένα φιλέτο σκουμπρί 90 γρ.)
  6. Συκώτι μοσχαρίσιο (42 IU σε μερίδα 90 γρ.)
  7. Τόνος σε κονσέρβα (154 IU σε μερίδα 90 γρ.)
  8. Μανιτάρια (40 IU ανά φλιτζάνι)
  9. Χυμός πορτοκάλι (137 IU ανά φλιτζάνι)
  10. Βρώμη (150 IU σε μία ατομική μερίδα)
  11. Τυρί (40 IU ανά φέτα)
  12. Δημητριακά (50- 100 IU ανά ένα φλιτζάνι)
  13. Πουτίγκα με γάλα (49- 60 IU ανά μισό φλιτζάνι)
  14. Ενισχυμένο τόφου (80 IU ανά μερίδα 90 γρ.)

Write A Comment