Βιταμίνη D … ποτέ δεν είναι αρκετή για τον οργανισμό μας. Παρόλο που ζούμε σε μία ηλιόλουστη χώρα, μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων παρουσιάζει έλλειψη στη γνωστή ως «η βιταμίνη του ήλιου».
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση κι επάρκεια της βιταμίνης D, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.
Η βιταμίνη D θωρακίζει τον οργανισμό και μας προστατεύει από διάφορες παθήσεις, ανεξαρτήτως ηλικίας. Μερικές από αυτές είναι η οστεοπόρωση, η υπέρταση, ο καρκίνος, η κατάθλιψη και η άνοια. Η ημερήσια συνιστώμενη δόση είναι τουλάχιστον 600 IU (και αντίστοιχα, 800 IU για τα άτομα 70 ετών κι άνω).

13+ τροφές για επιπλέον βιταμίνη D
- Κρόκος αβγού (41 IU σ’ έναν κρόκο)
- Γιαούρτι (80- 100 IU ανά μερίδα 180 γρ.)
- Γάλα πλήρες, άπαχο ή με λίγα λιπαρά (100 IU ανά ποτήρι 240ml)
- Γάλα αμυγδάλου (100 IU ανά ποτήρι 240ml)
- Φρέσκο ψάρι (425 IU σ’ ένα φιλέτο σολομό 90 γρ./ 547 IU σ’ ένα φιλέτο σκουμπρί 90 γρ.)
- Συκώτι μοσχαρίσιο (42 IU σε μερίδα 90 γρ.)
- Τόνος σε κονσέρβα (154 IU σε μερίδα 90 γρ.)
- Μανιτάρια (40 IU ανά φλιτζάνι)
- Χυμός πορτοκάλι (137 IU ανά φλιτζάνι)
- Βρώμη (150 IU σε μία ατομική μερίδα)
- Τυρί (40 IU ανά φέτα)
- Δημητριακά (50- 100 IU ανά ένα φλιτζάνι)
- Πουτίγκα με γάλα (49- 60 IU ανά μισό φλιτζάνι)
- Ενισχυμένο τόφου (80 IU ανά μερίδα 90 γρ.)